{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hag će sutra izreći međupresudu: Ratko Mladić traži da bude oslobođen!?

14.4.2014. u 07:54
8
62
Hag će sutra izreći međupresudu: Ratko Mladić traži da bude oslobođen!?
8
Hag će sutra izreći međupresudu: Ratko Mladić traži da bude oslobođen!?
Foto: EPA
Za sutra je u Haškom tribunalu zakazano izricanje odluke Pretresnog vijeća po zahtjevu podnesenom u skladu s pravilom 98bis za oslobađanje od krivice u postupku protiv Ratka Mladića, komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), osumnjičenog za ratne zločine.
Navedeno pravilo predviđa mogućnost da optuženi nakon dokaznog postupka Haškog tužilaštva zatraži oslobađanje po nekim ili svim tačkama optužnice za koje, po mišljenju odbrane, optužba nije izvela dokaze koji bi mogli dovesti do osuđujuće presude.

U svom zahtjevu podnesenom u skladu s pravilom 98bis Mladićeva odbrana je od Vijeća zatražila da odbaci tačke u vezi s genocidom, kao i optužbe za više pojedinačnih zločina obuhvaćenih drugim tačkama optužnice.

Mladićeva odbrana posebno traži njegovo oslobađanje za zločine koji se odnose na odgovornost optuženog za zločine tamošnje policije i paravojnih jedinica iz Srbije, poput Arkanovih "Tigrova" i "Škorpiona" Slobodana Medića, kojima je koordinirala Državna bezbjednost Srbije. Tvrdili su da se Mladić ponašao "časno" i da "nije naredio nijedan zločin". Negirali su i njegovu vezu sa ratnim predsjednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem, koji se u odvojenom procesu tereti za identične zločin

Tužilaštvo je zatražilo da Vijeće odbaci ovaj zahtjev.

Tužilac je odgovorio da izvedeni dokazi, naprotiv, nedvosmisleno upućuju na Mladićevu krivicu za dvostruki genocid i druge zločine počinjene nad nesrbima u BiH. Prema tužiocu, optuženi je imao "u malom prstu" kontrolu nad snagama bosanskih Srba i iskoristio ih je za sprovođenje zločinačke kampanje ubistava i etničkog čišćenja "zamišljenog srpskog dijela BiH", što je podrazumijevalo artiljerijski i snajperski teror nad građanima Sarajeva, izvršenje genocida i drugih zločina u općinama poput Prijedora, Vlasenice i Foče 1992. godine i, konačno, još jednog genocida u Srebrenici 1995. godine, prenosi Sense.

Mladić je optužen za genocid i brojne druge zločine počinjene nad Bošnjacima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u Bosni i Hercegovini od maja 1992. do kraja 1995. godine.

Prvobitna optužnica protiv Ratka Mladića podignuta je 25. jula 1995. Nakon što je u bjekstvu proveo skoro šesnaest godina, uhapšen je 26. maja 2011. i prebačen na Međunarodni sud 31. maja 2011. Suđenje je počelo 16. maja 2012., a tužilaštvo je završilo izvođenje svojih dokaza 26. februara 2014.

Odbrana je 17. marta 2014. usmeno iznijela svoje argumente u skladu s pravilom 98bis. Tužilaštvo je na njih odgovorilo 18. marta 2014.

U slučaju da zahtjev za oslobađanje bude odbačen djelomično ili u cjelini, bit će zadovoljeni uslovi za nastavak procesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: