{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hag: Ante Marković svjedočio protiv Miloševića

23.10.2003. u 14:50
0
0
Hag: Ante Marković svjedočio protiv Miloševića
0
Hag: Ante Marković svjedočio protiv Miloševića
Ante Marković, posljednji predsjednik vlade bivše Jugoslavije
Ante Marković, posljednji predsjednik vlade nekadašnje SFRJ, u četvrtak se pojavio pred međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju na suđenju bivšem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću.
Svjedočenje Markovića bilo je zasigurno jedno od nazanimljivijih svjedočenja o događajima na području bivše Jugoslavije, posebno zbog toga što je nakon 12 godina Marković po prvi put istupio u javnosti.

Među prvim potezima Miloševića na realizaciji vojnih ciljeva Marković navodi prodor koji je Srbijanska narodna banka samoinicijativno izvršila u monetarni sistem Narodne banke Jugoslavije prebacivanjem 2,5 milijarde njemačkih maraka čime su, kako tvrdi Marković, uzdrmani temelji bivše Jugoslavije.

Posebno zanimljiv je dio svjedočenja Ante Markovića o sastanku Milošević - Tuđman u Karađorđevu u martu mjesecu 1991. godine.

"Slobodan Milošević i Franjo Tuđman su mi osobno potvrdili da su na sastanku u Karađorđevu u ožujku 1991. dogovorili podjelu BiH između Srbije i Hrvatske." - izjavio je u Ante Marković kao svjedok optužbe na suđenju Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

"Imao sam informaciju o tome o čemu se razgovaralo u Karađorđevu. Milošević i Tuđman dogovorili su da izvrše podjelu BiH između Srbije i Hrvatske, a dogovorili su moju smjenu jer sam im smetao." - rekao je Marković, posljednji predsjednik vlade bivše SFRJ.


Rekao je da se nakon toga sastao s Miloševićem, tada predsjednikom Srbije, u Beogradu i tadašnjim hrvatskim predsjednikom Tuđmanom u Zagrebu, i da im je otvoreno kazao da zna za njihov dogovor.

"Jedan i drugi su mi potvrdili da su se dogovorili oko podjele BiH. Milošević je priznao odmah dok je Tuđmanu trebalo nešto više vremena", rekao je Marković odgovarajući na pitanja glavnog tužitelja Geoffreya Nicea.

I bivši hrvatski predsjednik i optuženi Milošević, po njegovim su riječima smatrali da je BiH umjetna tvorevina a Bošnjaci izmišljena nacija jer se po Tuđmanu radilo o "islamiziranim katolicima", a po Miloševiću "islamiziranim pravoslavcima".

O ishodu sastanka Marković je razgovarao i sa Miloševićem i sa Tuđmanom. Svjedok tvrdi da je na sve načine nastojao da ne dođe do realizacije te ideje i da je o tome kasnije obavjestio i Aliju Izetbegovića.

Već u julu 91. godine Izetbegović ga je obavijestio da posjeduje snimak razgovora Milošević Karadžić iz kojeg je evidentno da se naoružavaju srpske paravojne formacije u BiH. Snimak mu je dostavljen ali mu kako kaže Alija Delimustafić nije dozvolio da kasetu pusti na Vladi. Snimak razgovora odnosno kaseta je dokazni predmet Haškog tužuteljstva i u nastavku suđenja će biti puštena u sudnici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: