BiH
0

Hafizović: Zovko misli da je nedodirljiv

FENA
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Šefket Hafizović izjavio je danas da Ustavni sud RS-a od kada je na njegovom čelu Mirko Zovko nije do danas niti će, vjerovatno, ubuduće donijeti odluku o povredi vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog i hrvatskog naroda.

"Svoju izjavu temeljim na činjenici da je Zovko, svojevremeno kao član Ustavnog suda BiH i zvanično bio protiv ravnopravnosti i konstitutivnosti svih naroda u BiH", kazao je Hafizović reagirajući na današnju Zovkovu izjavu da Hafizović neargumentovano napada Ustavni sud RS-a.

To samo glasanje u Ustavnom sudu BiH, kako je naveo, govori ko je Zovko i o kakvom se predsjedniku Ustavnog suda radi, a koji treba da štiti interese sva tri naroda podjednako kako je to rečeno u odluci o ravnopravnosti svih naroda.

Hafizović je postavio pitanje da ukoliko Ustavni sud RS-a sa Zovkom na čelu do sada nje donio nijednu odluku o povredi nacionalnih interesa Bošnjaka i Hrvata, da li je uopće bila potrebna Zovkina reakcija ili je trebao da šuti.

"Mislim da mu je bilo pametnije da je šutio i da nije reagirao na naše, inače, opravdane i komentare, te kada je u pitanju amblem RS-a, ocjene i mišljenja i Kluba Bošnjaka i drugih predstavnika tog naroda", rekao je on.

Na stav Ustavnog suda da će ukoliko se nastavi ovakvo ponašanje reagirati koristeći se svim pravnim sredstvima, kako bi svi oni koji su odgovorni snosili i odgovarajuće pravne poljedice, Hafizović je kazao da je "na sve spreman Ustavni sud RS-a na čijem je čelu Mirko Zovko".

Hafizović smatra da je bolje da se Zovko, jer ima ustavna ovlaštenja, pozabavio primjenom Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi RS-a i obavezom da se zapošljavanje u RS-u vrši na bazi popisa iz 1991. godine.

"To Zovko može i ima tu vrstu ustavnih ovlaštenja, umjesto što prijeti slobodi mišljenja narodnih poslanika koji mogu da slobodno iznose mišljenja, procjene i sudove o bilo čemu", kazao je Hafizović zaključivši da očito Mirko Zovko misli da je nedodirljiv.