BiH
0

Hafizović: Skupština RS-a sinoć napravila neustavan čin

FENA
Potpredsjednik NS RS-a Šefket Hafizović izjavio je danas da je Skupština RS-a donoseći sinoćnju odluku da predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić obavlja neodložne poslove iz nadležnosti predsjednika RS-a napravila jedan neustavan čin.

Naime, Hafizović tvrdi da je došlo do neustavnog čina, jer je i Ustav RS-a definirao da u spriječenosti predsjednika RS-a iz bilo kojeg razloga te poslove obavlja jedan od potpredsjednika.

On smatra da je Narodna skupština RS-a sinoć trebalo da donese odluku koji će od potpredsjednika RS-a do izbora novog predsjednika obavljati dužnost predsjednika entiteta.

"Nažalost, imamo odluku koja je apsolutno u suprotnosti s Ustavom i mislim da se veoma brzo po svemu mora očitovati Cetralna izborna komisija BiH", rekao je potpredsjednik Skupštine RS-a.

On nije isključio mogućnost da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a reagirati na usvojenu odluku parlamenta RS-a, navodeći da bi oni svoju sjednicu trebalo da održe u četvrtak.

"Ne znam šta će oni uraditi, ali imaju tu ustavnu mogućnost", kazao je Hafizović.

Napominjući da na sinoćnoj sjednici Skupštine nije bila prilika da se iznese neslaganje s donijetom odlukom, "kao što nije bila prilika i za održavanje samog zasjedanja Narodne skupštine", Hafizović je kazao da "to nije bilo do poslanika SDA, već je nečiji drugi skandal".

Skupština RS-a je sinoć održala posebnu sjednicu na kojoj je usvojena Privremena odluka o obavljanju neodložnih poslova iz nadležnosti predsjednika RS-a nakon iznenadne smrti Milana Jelića.

Odlukom je definirano da će neodložne poslove iz nadležnosti predsjednika RS-a obavljati predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić.

Definirano je odlukom da su neodložni poslovi predstavljanje RS-a, donošenje ukaza o proglašenju zakona, obavljanje poslova iz sigurnosti i odnosa RS-a s drugim državama i međunarodnim organizacijama, odlučivanje o povjeravanju poslova potpredsjednicima RS-a.

Ova privremena odluka trebalo bi da traje do izbora novog predsjednika RS-a.