BiH
0

Hafizović: Odluke skupštine RS-a neprimjerene i besmislene

FENA
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Šefket Hafizović smatra potpuno neprimjerenim i besmislenim sinoć usvojene zaključke Skupštine RS-a, naglasivši da entitetski parlament nema pravo da od institucije višeg nivoa traži da ne zasjeda.

Podsjećamo, Narodna skupština je sinoć ocijenila da do razrješenja krize nastale donošenjem odluke visokog predstavnika ne postoje uvjeti za uobičajen rad Parlamentarne skupštine BiH i zato pozvala oba doma parlamenta, a posebno predsjedavajuće i zamjenike predsjedavajućih da ne održavaju nove sjednice.

Hafizović smatra da zajedničke institucije treba da rade sve svoje redovne poslove, jer Skupština RS-a nema pravo niti da uvjetuje niti da nalaže da ti organi ne rade.

Istaknuo je da je očito da se ekspertski tim Vlade RS-a koji razgovora s kolegama iz OHR-a o posljednjim odlukama visokog predstavnika ne zadovoljava ni pravnim tumačenjem, već se ide na dodatni pritisak da bi se izmijenila odluka Miroslava Lajčaka, što bi značilo da se ide u još dublju krizu, jer bi sutra svako mogao da slično reagira na bilo koju odluku visokog predstavnika.

Kazao je da iza nezadovoljstva srpskih predstavnika stoje sasvim drugi razlozi, a da je samo povod bila odluka visokog predstavnika i stvorena priča da će, navodno, neko biti preglasavan.

"Mislim da ovo ima velike veze s Beogradom", naveo je Hafizović i dodao da su Beograd i Banja Luka u ovom trenutku u službi jedni drugima te da je očito da je ova kriza izazvana i kao preventivno djelovanje u budućoj konsolidaciji države koja je očito neminovna i do nje mora doći.

On ne misli da će se bilo šta postići odlukom da je parlament RS-a u "stalnom zasjedanju", što je, također, jedan od sinoć usvojenih zaključaka.