BiH
0

Hafizović: Neprihvatljivo ubjeđivanje da se Bošnjaci i Hrvati mogu identifikovati sa srpskim simbolima

FENA
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefket Hafizović izjavio je danas da je "apsolutno nepotrebna priča, uvjeravanje i ubjeđivanje predstavnika RS-a kako su krst, dvoglavi orao, zastava i himna RS-a, ustvari i obilježje druga dva naroda, Bošnjaka i Hrvata".

Komentarišući sinoćnju i današnju raspravu u Narodnoj skupštini RS-a o stavovima povodom zahtjeva pred Ustavnim sudom BiH člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejmana Tihića za ocjenu ustavnosti simbola i znamenja RS-a, Hafizović je kazao da bi trebao da postoji politički dogovor o pitanju simbola, ali da do toga očito ne može doći.

Još jednom je pozvao da se postigne dogovor o pitanjima simbola bez politiziranja tako što će se prepustiti odluka meritornoj instituciji - Ustavnom sudu BiH.

Naglasio je da bi se sva tri naroda trebala identifikovati sa simbolima i obilježima, te da je iznenađujuće ubjeđivanje člana tima RS-a Dragomira Acovića da i druga dva naroda u RS-u mogu da se prepoznaju u simbolima i obilježima srpskog naroda.

Hafizović je kazao da je SDS pokrenuo inicijativu da se Parlament RS-a danas izjašanjava o Tihićevoj inicijativi, te da "njima očito u ovoj izbornoj godini treba velika galama, s obzirom da su izgubili vlast".

Naveo je da će, vjerovatno, predložiti i određenu deklaraciju o tom pitanju, na koju će klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pokrenuti inicijativu za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.