BiH
0

Hafizović: Nema osnova da RS tuži Federaciju Ustavnom sudu BiH

FENA
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Šefket Hafizović izjavio je danas da je neopravdano da RS Ustavnom sudu BiH podnosi zahtjev da ta pravosudna istanca naloži Federaciji BiH da prihvati penzionere iz RS-a i isplaćuje im mirovine.

Hafizović je izjavio Feni da pitanje penzionera u BiH treba riješiti kroz jedinstven zakon i na državnom nivou formirati jedinstven fond, a da će u tom slučaju penzioneri imati i veće penzije, te ostvarivati svoja prava na jedan adekvatan način.

Napomenuo je da ne zna ko je jutros poslanicima Narodne skupštine podijelo dokument na potpisivanje kojim bi se Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za rješavanje spora između Federacije BiH i RS-a povodom neizvršavanja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, a povodom ostvarivanja prava na penzijsko-invalidsko osiguranje, ističući da je bilo moralno da se inicijator ovog dokumenta potpiše.

Ovim zahtjevom se traži da Ustavni sud BiH "otkloni diskriminaciju iz mirovinskog zakonodavstva", nalogom FBiH da izvrši presudu Evropskog suda za ljudska prava i "time omogući prelazak korisnika prava u Fond za mirovinsko osiguranje FBiH".

Hafizović je naglasio da takvi zahtjevi ne stoje jer se ne radi o dvjema državama, nego stvarima unutar jedne države.