Dešavanja u FUP-u
25

Hafizović mijenja Munjića po službenoj dužnosti dok je u odsustvu, poznato kada zasjeda Vlada FBiH

A. Ku.
Nurudin Hafizović (Foto: FENA)
Nurudin Hafizović (Foto: FENA)
Uhapšenog v.d. direktora Federalne uprave policije (FUP) Vahidina Munjića privremeno će mijenjati glavni inspektor FUP-a Nurudin Hafizović.

Kako je za Klix.ba objasnio federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, Hafizović mijenja Munjića po ranije datom ovlaštenju, odnosno njega je Munjić izabrao za svog zamjenika onda kada on bude u odsustvu.

Dok Tužilaštvo BiH ne donese odluku o status uhapšenog Munjića njega će na ovoj poziciji mijenjati Hafizović. Ukoliko Munjiću bude određen pritvor, Vlada FBiH će zasjedati i imenovati novu osobu koja će rukovoditi FUP-om.

"Do zvanične odluke Tužilaštva nema izmjena. Tek nakon zvaničnog akta, Vlada može imenovati novu osobu po ovlaštenju Vlade koja rukovodi", objasnio je Isak.

Munjića su u okviru akcije saslušavali pripadnici SIPA-e nakon čega jeuhapšen te sproveden u prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

U okviru predmeta "Black Tie 2" prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija. U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol.