BiH
376

Hafiz Sulejman Bugari: Nisam morao napuštati Sarajevo i BiH, to je Božija volja

Klix.ba
Sulejman Bugari (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sulejman Bugari (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Hafiz Sulejman Bugari je pojasnio svoju odluku da pređe u Podgoricu i svoj misijski angažman nastavi u okviru Islamske zajednice u Crnoj Gori, kazavši kako razlog njegovog prelaska u Podgoricu nije njegova, niti želja institucije u kojoj radi.

"Nikada nisam razmišljao o tome da odem s ovih prostora. Ni sada ne idem, samo mijenjam lokaciju tijelom, ali dušom sam tu gdje jesam. A i tijelom ću, po pozivu mojih institucija i drugih, s ljubavlju ovdje dolaziti. Međutim uvijek Božija volja treba biti preča od naših želja, prohtjeva i komfora. Niko me nije primorao, niti me je tražio, a što je od Njega to se mora i to 's pjesmom' prihvatiti. Dakako, insan može i odbiti, jer ima slobodnu volju".

Mnogi su iznenađeni njegovom odlukom i iskazuju žaljenje što im neće biti fizički blizu, a hafiz naglašava da svi oni s kojima je imao kontakt i družio se trebaju znati čuvati svog imama, svoj džemat, svoju Islamsku zajednicu i svoju državu.

"Ko god ima makar i jednu rečenicu protiv džemata, Islamske zajednice, države, drugog i drugačijeg, bez obzira na vjeru i naciju, njemu treba odmah uključiti hitnu pomoć 'pod obaveznom anestezijom', stručnošću i ljubaznošću. Naglašavam da posebno poštuju i čuvaju ovu i ovakvu državu koja je jedinstvena po bogatstvu različitosti u svijetu i kojoj ne treba govoriti koliko je volim. Drage voljene duše, problem nije u vođstvu, niti u drugom i drugačijem, već u nama. Budimo ljekari svoga društva“, pojašnjava hafiz Sulejman ef. Bugari za Preporod.

Na kraju kaže kako ne želi davati intervjue, jer se boji da bi neke mogao uskratiti, te stoga traži oprost od onih koji su ga već tražili, a nisu mogli naći i svima poručuje: "Nemojte me zaboraviti u vašim dovama i budite tu s Njim".