BiH
324

Armin ef. Abaza: U našim dovama i mislima moramo biti uz našu braću u Siriji i Gazi

Piše: A. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Hafiz Armin ef. Abaza jedan je najpozvanijih alima kada govorimo o mjesecu ramazanu, Ramazanskom bajramu i svim aktualnim temama koje se tiču Muslimana u svijetu. Hafiz Abaza školovao se u Siriji, a u razgovoru za Klix.ba otkriva nam da se sa posebnim žaljenjem u ovim danima prisjeća nedužnih žrtava iz Sirije, kao i iz pojasa Gaze.

"Posljednji dani mjeseca ramazana su vrijeme kada svi trebamo podvući crtu i vidjeti šta smo uradili i s čime izlazimo iz ramazana jer upravo je ramazan najbolja prilika za vjernika da se duhovno i imanski osnaži i osvježi. Ramazan je prilika da se okrene nova stranica u životu, odnosno da se intenzivnijom predanošću ibadetu i činjenju dobrih djela izgrade mnoge lijepe navike. Problem je, međutim, što dobar dio vjernika, kada završi ramazan, te navike ili većinu njih vrlo brzo pokvari. Ali, hvala Allahu pa ramazan nije kao većina čovjekovih životnih prilika koje se javljaju samo jednom ili dvaput u životu,“ kazao nam je Abaza, dodavši:

"Ramazan je prilika koja se ponavlja svake godine. Svaki ramazan i svaki Bajram kod mene evocira uspomene na ramazane i bajrame provedene u Damasku. Zato radost u prošlim ramazanskim danima nije mogla bila potpuna, kao što neće moći biti ni u predstojećem Bajramu kada znam kroz šta prolaze naša braća i sestre u Siriji. Nažalost, tu je sada i golgota koju proživljavaju muslimani Gaze. Zato, u našim dovama i mislima, posebno u preostalim danima ramazana i nadolazećim danima Bajrama, trebamo biti uz njih.“