CSS
5

Hadžović: Unapređenje sektora sigurnosti imperativ

FENA
Denis Hadžović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Denis Hadžović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Najnoviji izvještaj američke vlade o stanju u oblasti terorizma na područu Evrope, poput sličnog izvještaja koji na godišnjem nivou objavljuje Europol, ponovno ukazuje na značajnu prisutnost ove globalne prijetnje ocijenio je generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) Denis Hadžović u razgovoru za Fenu u kojem komentira temeljne odrednice i poruke sadržane u ovom dokumentu, fokusirajući se na stanje u BiH.

U izvještaju State departmenta se, među ostalim, konstatira da je Bosna i Hercegovina ostala kooperativan partner u borbi protiv terorizma te da je nastavila ostvarivati napredak povećavajući kapacitete na tom planu, ali se navode i manjkavosti u koordinaciji i razmjeni podataka između entitetskih agencija za provedbu zakona.

Hadžović u tom kontekstu ističe da uvrštavanje Bosne i Hercegovine u izvještaj State departmenta, za razliku od, recimo, Hrvatske, Slovenije, Poljske, Češke, Slovačke ili nekih baltičkih zemalja, jasno ukazuje da pošast terorizma i dalje mora ostati u vrhu prioriteta sigurnosnih institucija u BiH.

"Sagledavajući dio izvještaja koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, jasno se mogu iskristalizirati određene poruke za naše zvaničnike ali i cjelokupno društvo. Kao prvo, treba nastaviti s jasnim političkim opredjeljenjem da je Bosna i Hercegovina dio međunarodne zajednice kojoj je neprihvatljiva upotreba nasilnog ekstemizma, a posebno terorizma, u ostvarivanju prava grupa i pojedinaca u sferi međunarodnih odnosa", pojašnjava Hadžović.

Mišljenja je da rješavanje svih otvorenih pitanja mirnim putem i dijalogom predstavlja zajednički napor koji ulažu vjerske zajednice u BiH, ali i cjelokupno bh. društvo, te da zaustavljanje odlazaka bh. građana na strana ratišta u proteklom periodu predstavlja pozitivan trend u ovim nastojanjima.

"Ipak, prisutni radikalni elementi u BiH ukazuju da treba nastaviti sa sveobuhvatnim procesima unutar našega društva kako bi se stvorile političke, društvene i socio-ekonomske pretpostavke za deradikalizaciju i resocijalizaciju pojedinaca koji se nisu u potpunosti integrisali u društvene tokove", precizira, ističući da samo upornim i predanim radom svih slojeva našega društva na uklanjanju uzroka koji vode ka radikalizmu i ekstremnom nasilju možemo očekivati sigurnije i mirnije okruženje za generacije koje dolaze.

Istovremeno, navodi da drugi aspekt izvještaja predstavlja nešto alarmantnije upozorenje koje zahtijeva promptno djelovanje na uklanjanju nedostataka u sferi funkcioniranja sigurnosno-obavještajnih, ali i pravosudnih institucija.

"Slaba koordinacija sigurnosnih institucija, manjak kapaciteta u vođenju istraga ili propusnost granice, zaista su uznemirujući pokazatelji o spremnosti nadležnih institucija da se uhvate ukoštac s terorizmom, ali i ostalim sigurnosnim prijetnjama koje predstavljaju opasnost po građane i institucije vlasti", smatra Hadžović, uz uvjerenje da će nadležni zvaničnici i predstavnici vlasti što prije preduzeti mjere iz njihove nadležnosti da bi se sigurnosni sistem učinio efikasnijim i funkcionalnijim.

Nadalje, navodi da relativno mirniji period u kojem nije bilo terorističkih akata u BiH, svakako, predstavlja idealan period za otklanjanje svih prisutnih nedostataka.

"Dosadašnje iskustvo ukazuje da je interes političara i nadležnih zvaničnika za unapređenje sistema bio u fokusu njihove pažnje samo neposredno nakon incidenata i terorističkih dešavanja, odnosno dok je pažnja medija i javnosti usmjerena na ovu problematiku. Nakon usmjerenja pažnje na druga dešavanja i ova jalova retorika i obećanja su ostajala samo jedno u nizu neispunjenih obećanja političara svojim glasačima", smatra on.

Stoga, mišljenja je, s pravom teba tražiti od bh. zvaničnika da se detaljno upoznaju o navodima iz izvještaja i konačno preuzmu odgovornost za ulogu koja im je povjerena.

"U suprotnom, ovaj izvještaj može poslužiti kao osnova i za procesuiranje nadležnih zvaničnika za neodgovoran odnos i nesavjestan rad u službi, ukoliko bi došlo do nekih neželjenih tragičnih posljedica u narednom periodu", ocijenio je Hadžović.

Stava je i da više nema mjesta isprikama - da nisu bili upoznati o dešavanjima i stanju u sektoru sigurnosti, te da treba napraviti iskorak u traženju odgovornosti onih koji imaju moć, ali i obavezu da životni prostor građana učine što sigurnijim.

"Stoga se nadam da će nadležne institucije i pojedinci shvatiti kontekst ovoga, ali i sličnih izvještaja i analiza, odnosno da je unapređenje sektora sigurnosti imperativ koji treba staviti u fokus političkih i institucionalnih razmatranja, te iskazati jasno opredjeljenje Bosne i Hercegovine kao države i kredibilnog međunarodnog aktera da učini sve što je u njenoj moći kako bi se odbranila od savremenih sigurnosnih prijetnji". poručio je generalni sekretar CSS-a Denis Hadžović u razgovoru za Fenu.