Rasprava o smjeni
363

Hadžović-Džuvo: Prekinula sam sjednicu, sve naknadne odluke su zakonski neutemeljene

Piše: I. Č.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu Almira Hadžović-Džuvo izašla je s današnje sjednice Nastavno-naučnog vijeća prije ostalih članova, kazavši da je sjednica završena nakon insistiranja određenih članova da se izmijeni današnji dnevni red.

"Jeste, završena je sjednica Nastavno-naučnog vijeća insistiranjem dijela njegovih članova da se izvrši izmjena današnjeg dnevnog reda, sa samo jednom tačkom, a to je razrješenje dekana Medicinskog fakulteta. Međutim, ja tu dopunu nisam mogla uvrstiti, zbog toga što je po toj tački razrješenje dekana Medicinskog fakulteta dekan odlučio zaključkom koji je prethodno u materijalu dostavljen članovima Nastavno-naučnog vijeća. Pravno se ne može o jednoj stvari odlučivati dva puta", kazala je dekanesa Hadžović-Džuvo.

Navodi da je to razrješenje odbačeno zbog toga što nisu postojali potpisi članova Nastavno-naučnog vijeća, koji su dostavljeni isključivo na ime rektora prof. dr. Rifata Škrijelja i kojima je tražena njena suspenzija.

"Dakle, ja nikad preko protokola Medicinskog fakulteta nisam dobila potpise koji se nalaze na prijedlogu za razrješenje dekana Medicinskog fakulteta. Prema Zakonu o visokom obrazovanju, da bih mogla postupiti, prethodno moram dobiti potpisan prijedlog. On nije potpisan, zbog čega sam donijela zaključak o podnesku koji je kao takav pravno proglašen neurednim. Stoga sam predložila dnevni red kakav je u biltenu. To je odlučeno uz manje od natpolovične većine Vijeća, zbog čega sam sjednicu kao predsjedavajuća prekinula", rekla je Hadžović-Džuvo.

Dodala je da je suspenzija tražena iz više razloga, a da je rektor ocijenio da nijedan od tih navedenih razloga nije prekoračenje ovlasti.

"Članovi Nastavno-naučnog vijeća ne mogu ostati na sjednici bez prethodno dostavljenog prijedloga za nastavak sjednice. Oni su nastavili sjednicu, što je zakonski neutemeljeno", istakla je Hadžović-Džuvo, dodavši da su oni članovi koji su ostali na sjednici insistirali da se izvrši dopuna dnevnog reda.