UNSA
175

Hadžović-Džuvo: Pečat nisam otuđila, ne želim da moja smjena bude crna mrlja Medicinskog fakulteta

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Smijenjena dekanesa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Almira Hadžović-Džuvo kazala je za Klix.ba kako pečat ne može predati vršiteljici dužnosti dekanese Ameli Kulenović sve dok ne prođe zakonski rok za žalbe od 15 dana. Hadžović-Džuvo uopće ne želi komentarisati utjecaj Sebije Izetbegović na njenu smjenu poručujući kako sva dešavanja treba ostaviti po strani zbog ugleda Medicinskog fakulteta.

Hadović-Džuvo nam je pojasnila da je dobila rješenje rektora Univerziteta u Sarajevu koje ima pravni lijek, a u kojem stoji mogućnost žalbe u roku od 15 dana. Kako kaže, prema Zakonu o upravnom postupku primopredaja ide nakon završetka žalbenog roka.

"To je nešto što se moralo ispoštovati i o tome sam ih obavijestila. Moram istaći da je to na moje nezadovoljstvo jer bih najviše voljela da je primopredaja završena u ponedjeljak. Ipak, ja insistiram na poštivanju zakona i ovaj put sam insistirala na tome", rekla je Hadžović-Džuvo.

Ona je dodala da je sve prošlo mirno u ponedjeljak, ali da je danas grupa predvođena v.d. dekanesom Amelom Kulenović došla i insistirala na primopredaji.

"Angažovala sam i advokata Senku Nožicu pa sam na njenu asistenciju odbila danas izvršiti primopredaju jer za takvo šta je potrebno čekati istek žalbenog roka. Obavijestili smo uposlenike da bi sve trebalo završiti za sedam dana ukoliko bi Senat UNSA potvrdio odluku rektora", kazala je.

Hadžović-Džuvo nam je kazala da je zbog atmosferi koja je vladala danas na Medicinskom fakultetu napustila prostor i o tome obavijestila rektora službenom zabilješkom i telefonskim putem.

"Obavijestila sam ga da je provaljeno u prostorije jer svako rješenje stupa na snagu tek kada je pravosnažno. Ja sam ovlaštena osoba za zastupanje fakulteta i ja moram imati pečat kod sebe. Glavni dio primopredaje je predaja fakulteta, a ona se treba desiti po završetku žalbenog roka", rekla je Hadžović-Džuvo.

Ona je dodala da je inspekcija potvrdila da je sve do sada urađeno praktično nezakonito i da jednostavno ona ne može dati pečat. Što se tiče ključeva, Hadžović-Džuvo je rekla kako joj ključeve niko nije ni tražio i da ona odgovora za taj prostor sve dok je upisana u registar kao odgovorna osoba.

Što se tiče ranijih priča o utjecaju direktorice KCUS-a i profesorice na Medicinskom fakultetu Sebije Izetbegović na njenu smjenu, Hadžović-Džuvo je kazala kako ništa u vezi Izetbegović ne želi komentarisati.

"Ovo je čin koji je urađen tako kako je urađen. Meni je samo bitno da iz ovog izađemo, odnosno da sva dešavanja budu samo sjena, a ne crna tačka na Medicinskom fakultetu. Nadam se da ćemo sve ovo ostaviti iza sebe zbog institucije koja nikada nije iza sebe imala ništa slično", rekla je Hadžović-Džuvo.

Zaključila je kako nastavlja sarađivati sa profesorima na Medicinskom fakultetu UNSA.