Hadžović: Bombardovanje Sirije će zakomplikovati odnose SAD-a i Rusije

F
FENA
7.4.2017. u 11:24
18
29
Hadžović: Bombardovanje Sirije će zakomplikovati odnose SAD-a i Rusije
18
Hadžović: Bombardovanje Sirije će zakomplikovati odnose SAD-a i Rusije Denis Hadžović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović izjavio je danas za Fenu da će američko bombardovanje baza sirijske vojske zakomplikovati odnose SAD-a i Rusije koji su u prethodnom periodu dosta približili stavove vezane za Siriju i borbu protiv ISIL-a.
Dodao je da je bombardovanje Sirije iznenađenje za sve jer je prije svega nekoliko dana ambasadorica SAD-a u UN-u izjavila da može biti postignut kompromis s Asadom i da to nije uvjet za daljnji nastavak borbe protiv IDIL-a.

"Ova demonstracija sile nije bila očekivana, iako SAD ističe da je upoznao Rusiju o namjeri da napadne, ali nisu tražili nikakvu saglasnost ili konsenzus, a i oštra reakcija Irana bi mogla pogoršati odnose te zemlje i SAD-a koji su uzdrmani dolaskom Trumpa na vlast", rekao je Hadžović.

Ističe da su se ostale svjetske sile oštro usprotivile bombardovanju što situaciju čini nepredvidljivom za daljnji tok pregovora i postojanje koalicije za brobu protiv ISIL-a.

Hadžović smatra da će SAD vjerovatno obrazložiti zašto se odlučio za tu akciju koju je u ovom trenutku teško komentirati jer nema dovoljno podataka, a vjerovatno je na to utjecala upotreba hemijskog oružja u Siriji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: