BiH
0

Hadžipašić-Umezu: Stabilnost Balkana i Japanski interes

FENA
Pomoć koju je Japan pružao i pruža Bosni i Hercegovini iskrena je prijateljska, neopterećena bilo kakvim političkim ili ekonomskim interesima, kazao je danas premijer Federacije BiH Ahmet Hadžipašić tokom susreta u Sarajevu s nerezidentnim ambasadorom Japana u BiH (sa sjedištem u Beču) Itarom Umezuom.

Japansku zainteresiranost za stanje u Bosni i Hercegovini, unatoč velikoj zemljopisnoj udaljenosti dviju zemalja, ambasador Umezu objašnjava time što Japan drži kako stabilnost i razvitak zapadnog Balkana nije samo evropsko već i pitanje od globalnog značaja. Stoga njegova zemlja djeluje na ovim prostorima u tri pravca: učvršćenju mira, potpori ekonomskom razvitku i pomoći u jačanju regionalne suradnje.

Premijer Hadžipašić kazao je kako Bosni i Hercegovini mogu koristiti japanska iskustva u razvitku visokih tehnologija. Također, Japan može pomoći BiH kroz sustav Ujedinjenih naroda te kroz preporuke za prijem BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Premijer je ujedno uručio poziv japanskom biznisu za uključenje u projekte u oblasti energetike i zaštite okoliša, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.