BiH
0

Hadžipašić - Kittlitz: Podrška investicijama VW-a u BiH

NINA
Tokom današnjeg susreta premijera Federacije Bosne i Hercegovine Ahmeta Hadžipašića i ambasadora Savezne Republike Njemačke u našoj zemlji Freiherra von Kittlitza razmijenjena su mišljenja o rezultatima dosadašnje i modalitetima unaprjeđivanja ekonomske saradnje.

S posebnom pažnjom razmotrena su praktična pitanja iz oblasti primjene Zakona o slobodnim zonama i Zakona o carinskoj politici, prije svega, sa stajališta potrebe bržeg otklanjanja nejasnoća u njihovu provođenju, što ima odraza i na poslovanje i implementaciju razvojnog koncepta Volkswagena d.o.o. Sarajevo.

Uz uvažavanje značaja Volkswagenovih investicija u Bosni i Hercegovini, premijer Hadžipašić je naglasio da federalna Vlada ima razumijevanja za potrebu bržeg rješavanja ovih pitanja, te da je spremna da, mjerama iz svoje nadležnosti i pokretanjem inicijativa prema Vijeću ministara BiH, potakne i olakša realizaciju planirane proizvodnje i razvojnih planova automobilske i prateće industrije u Bosni i Hercegovini.

Kako je saopšteno iz Vlade FBiH, kao jedan od konkretnih koraka na unaprjeđivanju postojećih ekonomskih odnosa između Njemačke i Bosne i Hercegovine ocijenjeno je formiranje zajedničkog njemačko-bosanskohercegovačkog tijela s koordinirajućom ulogom u ovoj domeni, na čijoj realizaciji su aktivnosti u toku.