BiH
0

Hadžiomerović traži od Lajčaka da riješi problem srednje škole u Stocu

FENA
Predsjednik OO SDA Stolac Zlatko Hadžiomerović uputio je danas otvoreno pismo visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku, tražeći od njega da iskoristi svoja ovlaštenja da se pitanje Srednje škole Stolac riješi tako što će se u potpunosti ispoštovati Zakon o srednjoškolskom obrazovanju i odgoju HNK.

Ovaj zakon podrazumijeva mogućnost formiranja nacionalno mješovitog školskog odbora, izbor direktora i zamjenika iz različitih naroda, te primjenu federalnog nastavnog plana na bosanskom i hrvatskom jeziku, uz zapošljavanje profesora Bošnjaka, koji već više godina rade na crno bez ikakvih drugih prinadležnosti koje bi im trebale pripadati.

Hadžiomerović smatra da aktualna vlast u Općini Stolac, koju u osnovi čini HDZBiH, kao i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK nisu u stanju riješiti ovaj gorući problem. Naime, bošnjački učenici su ostali bez ovjerenih i potpisanih svedočanstava, a samim tim i bez mogućnosti upisa na daljnje školovanje.

  • Ovo stanje je prevršilo svaku mjeru, jer se u osnovi krše elementarna prava djece na obrazovanje, upozorio je Hadžiomerović.

Svako daljnje odgađanje rješavanja ovog slučaja može imati veoma negativne posljedice, upozorio je u svom pismu visokom predstavniku predsjednik OO SDA Stolac Zlatko Hadžiomerović.