BiH
3

Hadžiomerović: Nije povrijeđen nacionalni interes, ali ispitati ustavnost Zakona o javnom redu i miru

Piše: Ermina Skorupan-Husejnović
Mujo Hadžiomerović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mujo Hadžiomerović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović rekao je danas u Banjoj Luci da ovaj Klub nije pokrenuo pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o javnom redu i miru, ali će Ustavnom sudu Srpske podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti njegovih odredaba.

Hadžiomerović je rekao da ovaj Zakon zadire u sferu ljudskih prava i da krši Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

"Pošto znamo kako radi Ustavni sud Republike Srpske, moramo proći proceduru na entitetskom nivou, ali se tu nećemo zaustavljati i ići ćemo i prema Ustavnom sudu BiH. Mišljenje novinarskih udruženja koristiće nam u sastavljanju inicijative, jer se odredbama članova 7 i 8 zakona krše odredbe člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Član 22 ovog Zakona reguliše okupljanja i time se ostavlja mogućnost policiji da ih zabrani, što takođe narušava ljudska prava", smatra Hadžiomerović.

Govoreći o konstituisanju vlasti u Federaciji BiH i ocjenama da predstavnici srpskog naroda u njoj nisu autentični, Hadžiomerović je rekao da i bošnjački predstavnici u Vladi Republike Srpske nisu pokazali dovoljnu saradnju sa Klubom bošnjačkih delegata u zastupanju interesa ovog naroda.

Predsjednik Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda u Vijeću ministara RS Tomislav Tomljanović rekao je da ni Klub delegata kojem pripada neće pokretati pitanje vitalnog nacionalnog interesa zbog Zakona o javnom redu i miru, dodajući da zakon treba proslijediti na javnu raspravu, s obzirom na to da je podigao dosta prašine i pobudio veliku pažnju javnosti.