Sud BiH
0

Hadžikadunić i Pezić izjasnili se da nisu krivi za krijumčarenje ljudi

FENA
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, optuženi Damir Hadžikadunić i Sanel Pezić su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj od tačaka optužnice koja ih tereti za krijumčarenje ljudi.

Suoptuženik u ovom predmetu Ibrahim Nuhanović o krivnji će se izjasniti na ročištu zakazanom za sutra, saopćeno je iz Suda BiH.

Optužnica Damira Hadžikadunića, Ibrahima Nuhanovića i Sanela Pezića tereti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krijumčarenjem osoba.

Prema tužbenim navodima, Nuhanović, Pezić i Hadžikadunić su u 2007. godini i januaru 2008. godine, zajedno sa njima poznatim osobama, kao pripadnici organizirane grupe ljudi, pripremali i organizirali prebacivanje migranata iz Srbije, Albanije i Turske u druge države, koji nisu ispunjavali propisane uvjete za zakonit ulazak i boravak u državama krajnje destinacije.

Optuženi su, navodno, u dogovoru s njima poznatim osobama, sudjelovali u pripremanju i organiziranju prebacivanja migranata preko teritorija Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, a zatim u zemlje Evropske unije, a zauzvrat su dobijali određenu sumu novca.