Drugačija politika
1.5k

Hadžikadić u Mostaru: Ova država ima jedan ili dva ključna problema i ja ih znam riješiti

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Mirsad Hadžikadić, održao je skup u Mostaru. U ispunjenoj dvorani Hotela Bristol predstavio je svoj program i komparativne prednosti u odnosu na druge kandidate.

Hadžikadić kaže da je najvažnija karakteristika koja njega odvaja od ostalih kandidata ta da je on potpuno nov i drugačiji čovjek, koji je ostvario životni rezultat negdje drugo i pozicija za koju se kandidirao mu ne treba zbog finansijskih razloga ili eventualne moći.

"Drugačiji sam i zbog toga što mi je jako važan integritet, što nikad nisam učestvovao u korupciji bilo kakve vrste i bilo kakvim neprimjerenim radnjama. S druge strane gledam na stvari sistemski. Iako se nama čini da država ima na hiljade problema, čovjek koji gleda stvari sistemski vidi da su ključna jedna ili dva problem, sve ostalo je rezultat toga", kazao je Mirsad Hadžikadić.

Kaže da je ta sposobnost njegova prednost, to je proučavao i to je nešto o čemu stalno govori. "Sposobnost da vidim suštinu problema sistema, a ne posljedice. Mislim da to nema niti jedan političar na bh. političkoj sceni", kazao je Hadžikadić.

"Niko u BiH ne razmišlja dugoročno, nema te institucije ni pojedinca. Niko ne razmišlja na rok od sto ili stopedeset godina, niko ne razmišlja o cilju kojem trebamo težiti, prema kojem se sve mjeriti, institucije koje gradimo, zakone koje donosimo i vrijednosti koje štititmo. Nema takvih ljudi", izjavio je.

Kazao je da u Bosni i Hercegovini nema dugoročnih zakona, već svaka vlast je gradila do sada svoja pravila ponašanja.

"Zakonodovstvo je uslovljeno parcijalnim stranačkim interesima. Niko ne zna za koje će ponašanje biti nagrađen, niti za koje će biti kažnjen. Konačno, mi vučemo na tri ili više strana. U takvom sistemu nema sistema", rezimirao je.

Kaže da je u vrijeme dok u izbornoj kampanji dominira mržnja i strah od potencijalnih ratova najbolje isključiti TV prijemnik i prestati čitati novine.

"Sve izjave su skrojene na način da preplaše ljude i da ih natjeraju na zaključak da samo ti kandidati mogu ih spasiti od moguće katastrofe. Nijednoj riječi političara u ovih mjesec dana ne bi trebalo da se vjeruje jer nijedna nije iskrena. Razmišljajte šta treba Bosni i Hercegovini da bude po mjeri vaše djece. Rata neće biti, ovi političari neće dovesti do rata jer oni trebaju jedni drugima. Dogovaraju se da naprave atmosferu straha i da nakon izbora imaju finansijsku korist", zaključio je Mirsad Hadžikadić.

Na početku skupa emotivno je govorio i legendarni glumac Josip Pejaković koji podržava Hadžikadićevu kandidaturu.