Jak signal protesta
1.1k

Hadžikadić: Odbijanje sastanka s Lavrovom snažna je poruka protiv ponižavanja naše zemlje

M. Gušić
Hadžikadić: Loš potez Lavrova i Dodika (Foto: I. Š./Klix.ba)
Hadžikadić: Loš potez Lavrova i Dodika (Foto: I. Š./Klix.ba)
Odbijanje članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, da prisustvuju sastanku sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom snažna je poruka i jak signal protesta protiv kontinuiranog ponižavanja naše zemlje i njenih građana.

Ovo je u razgovoru za Klix.ba rekao osnivač i bivši predsjednik Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu u Washingtonu i Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti te predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić.

"U potpunosti razumijem zašto su članovi Predsjednišštva to uradili i drago mi je da su dali jak signal protesta. Posjeta ruske delegacije sasvim je sigurno ponizila i ugrozila suverenitet BiH i njenih građana. Ako neko ne poštuje institucije i zastavu naše zemlje to je jasan pokazatelj šta oni misle o ovoj državi", rekao je Hadžikadić.

Građanin BiH

Iako razumije i podržava ovaj potez sa stajališta građanina BiH, sa diplomatske strane, smatra Hadžikadić, možda bi bilo bolje da je do sastanka ipak došlo, jer bi se tako ruskoj delegaciji mogli lično prenjeti stavovi državnog vrha o ovoj posjeti.

"Nisam siguran da nesastajanje sa osobom kao što je Lavrov dobar diplomatski potez jer smo izgubili priliku da razgovaramo o partnerstvu koje možda i treba da bude značajno za našu zemlju. Možda bi bolje bilo da je upućena oštra protestna nota. Diplomatska politika u BiH mora biti takva da uključi sve aktetre svjetske politike u jednu proaktivnu diplomatiju. To podrazumijeva odlazak na razgovore u Moskvu, kao i u Brisel ili Washington", navodi Hadžikadić.

Komentirajući zaobilaženje uobičajenih diplomatskih protokola prilikom posjete ruskog ministra našoj zemlji, Hadžikadić je istakao da bi iskusni diplomata, kakav je Lavrov, trebao poznavati pravila državničkih posjeta drugim zemljama.

Vjetar u leđa

"Ovo je bio veoma loš potez Lavrova. Međutim, puno je lošiji potez Milorada Dodika, prvenstveno u kontekstu njegove izjave. Kako se može prešutjeti činjenica da je Dodik izjavio da Lavrov prvo dolazi u RS pa tek onda u BiH BiH. I RS je BiH", ističe Hadžikadić.

Ponovio je da se poruka morala poslati i da razumije odluku dvojice članova Predsjedništva BiH da ne prisustvuju tom sastanku. Kako je rekao, nagađa da su posljednje poruke koje su našoj zemlji poslane iz Sjedinjenih Država, u kojima se prvi put nakon četiri godine naziru konkretni potezi američke administracije vezani za situaciju u našoj zemlji, možda dale dodatni vjetar u leđa za ovakav potez.

"Dolaskom Joea Bidena na čelo Sjedinjenih Država pokrenule su se neke stvari i u našoj zemlji. Maknuta je ploča sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića sa studentskog doma na Palama, predsjednik VSTV Milan Tegeltija je najavio podnošenje ostavke, dogodila su se i hapšenja umješanih u ratne zločine. Što je jako bitno Visoki predstavnik Valentin Inzko postao je mnogo hrabriji. Nagađam, ali možda je i ova poruka koju su uputili Komšić i Džaferović dodatno potaknuta ovim činjenicama. Logično je da se osjećamo ohrabreni jer ponovno imamo tako moćnog partnera kakav je SAD.

Mogućnost posljedica

Hadžikadić je zaključio da postoji mogućnost posljedica ovog čina u smislu da Rusi kažu "ako vi nećete s nama mi imamo druge partnere u BiH".

"Vjerujem ipak da su oni iskusni diplomati i da će u nekom momentu shvatiti da se mora nekad i ovako reagirati. Diplomatija je takva, potrebno je sačuvati obraz. Ovo što je urađeno BiH zaslužilo je jedan takav odgovor. Nadam se da ćemo u budućnosti možda ipak pribjegavati nekim proaktivnijim diplomatskim metodama, jer imamo mi štošta na raspolaganju", zaključuje Hadžikadić.