Dočekali ih prijatelji i rodbina
99

Hadžije koje su putovale kopnom stigle u Zenicu

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Hadžije koje su 9. oktobra krenule na obavljanje petog islamskog šarta, danas su se vratili u Zenicu.

Hadžije su iz Istanbula krenule 02. novembra u 07:00 sati po lokalnom vremenu, a autobusi sa hadžijama danas su stigli u Zenicu oko 12 sati gdje su ih na Trgu Alije Izetbegovića, u centru grada, ispred Robne kuće "Bosna", dočekali njihovi najmiliji i građani koji su im došli poželjeti dobrodošlicu.

"Neopisivo je i ni sa čim na svijetu neuporedivo, tamo zaboraviš na sve ovozemaljske stvari, porodicu, kuću, samo si tu, ti i dova i Gospodar. Dosta je lakše i ljepše, svjestan si onog što obavljaš i obavljaš to s lakoćom i žudnjom za trajnim dobrom, džennetom.", izjavila je za Klix.ba 21-godišnja Zeničanka Elma Talić, koja je ove godine bila najmlađa hadžinica.

Prema riječima šerijatskog vodića, hafiza Amira ef. Kaknje, zdravstveno stanje hadžija je zadovoljavajuće i sve hadžije su obavile obrede Hadža po propisu. Kaknjo je još istakao da se nada da će Allah dž.š. primiti hadž svima njima.

Podsjećamo da je ove godine iz Bosne i Hercegovine na hadž u organizaciji Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH otišlo 1.198 hadžija. Zbog sigurnosne situacije u Seriji Ured za hadž nije organizovao odlazak kopnenim putem, a hadžije koje su iz Zenice krenule sa firmom Biss tours i Merkez oil iz Novog Travnika, put do Medine i Mekke prešli su kombiniranim kopnenim i zračnim rutama.

Ovogodišnjem obavljanju obreda hadža u organizaciji prijevozničkog preduzeća "Biss Tours" iz Zenice, krenulo je 127 hadžija iz Sarajeva, Tuzle, Mostara, Tešnja, Kaknja, Travnika, Visokog, Viteza, Jajca i Bosanske Krupe.