BiH
46

Hadžije iz BiH večeras izlaze na Arefat

Klix.ba
Hadžije iz Bosne i Hercegovine večeras će se, kako nam je kazao rukovodilac Ureda za hadž Nezim Halilović Muderris, uputiti prema visoravni Arefat gdje će provesti sutrašnji dan.

Ovaj najodabraniji dan u godini će naših 1.405 hadžija iz Bosne i Hercegovine na Arefatu provesti zajedno sa oko dva miliona hadžija iz cijelog svijeta, koliko ih se i ove godine očekuje na hadžu.

Danas je sve u znaku priprema za izlazak na Arefat. Danas je Dan tervije i jedan broj ovogodišnjih hadžija iz cijelog svijeta je već obukao ihrame i izašao na Minu. Preostale hadžije među kojima su i većina hadžija iz Bosne i Hercegovine, večeras po padu mraka, odnosno iza jacije, ako Bog da, izaći će na Arefat. Sutra je Dan Arefata, koji je i jedan od ruknova hadža. Sutrašnji dan će veliki broj nas stojeći i boraveći na Arefatu učeći dove, učeći Kur'an, nadati se da ćemo biti u potpunosti očišćeni od grijeha, kazao nam je u jutrošnjoj izjavi Halilović.

Kao nam je jutros potvrđeno, zdravstveno stanje naših hadžija je dobro i sve naše hadžije spremne dočekuju početak hadžskih obreda i izlazak na Arefat. S obzirom da je put prilikom silaska sa Arefata fizički zahtjevan, za one hadžije koje su slabije fizičke spreme nabavljena su odgovarajuća kolica te će im uz podrška naših studenata u Saudijskoj Arabiji ovaj put biti znatno olakšan.

Na kraju podsjećamo da je grupa od 140 naših hadžija sinoć otišla na Minu kako bi današnji dan, Dan tervije, proveli na Mini, i tu će ostati do posljednje bacanja kamenčića trećeg dana bajrama, saopćila je Islamska zajednica u BiH.