BiH
0

Hadžije ispraćene na put prema Mekki

ZEDA
Hadžije koje na obavljanje petog islamskog šarta putuju u organizaciji prijevozničkog preduzeća Biss Tours krenuli su jutros iz Zenice prema Mekki i Medini.

Posredstvom Biss Toursa u tri autobusa otputovalo je 169 hadžija iz Sarajeva, Zenice, Kaknja, Travnika, Visokog, Viteza, Žepča i Busovače.

Hadžije će putovati kroz Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Tursku, Siriju i Jordan, a konačno odredište je sveti grad Mekka. Prema programu, hadžije stižu u Saudijsku Arabiju 22. oktobra i u Medini će boraviti osam dana. Zatim će 1. novembra krenuti u Mekku gdje će do 9. novembra obaviti sve obrede hadždža. Tokom hodočašća hadžije će prevaliti put dugačak oko 11.000 kilometara.
Među hadžijama je najstarija 80-godišnja Mejra Tufekčić iz sela Spahići kod Zenice, a najmlađi 30-godišnji dr. Anhel Koluh, iz mjesta Grablje kod Busovače, ljekar u Kantonalnoj bolnici Zenica.
Ispraćaju hadžija ispred Sultan Ahmedove džamije u Zenici prisustvovali su rođaci, prijatelji i komšije, a dovu pred polazak proučio je muftija zenički Ejub ef. Dautović.