Brojne pritužbe
785

Hadžija ogorčen na IZ zbog loše organizacije hadža, neki će se vratiti tek 7. septembra

D. Be.
Iz Bosne i Hercegovine ove godine na obavljanje pete islamske dužnosti - hadž krenulo je 1.680 vjernika. Ipak, prva grupa budućih hadžija prije samog putovanja naišla je na prve neprijatnosti s obzirom da im je nakon nekoliko sati kašnjenja let za Džedu iz Sarajeva pomjeren za dan poslije.

Kako je rekao rukovodilac Ureda za hadž i umru Nezim ef. Halilović, avion nije imao potrebne dozvole za let.

Da se problemi hadžija nisu završili u Sarajevu svjedoči Emil Ćatić koji je po četvrti put obavio hadž. On je na svom Facebook profilu javno iskazao nezadovoljstvo, kako kaže, nikada gorom organizacijom putovanja i aktivnosti te detaljno opisao sve neprijatnosti s kojima su se susrele hadžije iz BiH

"Mislio sam da ovu istinu pišem kada stignem u svoju dragu Bosnu ako Bog da, ali kap koja je prelila čašu je jučerašnja vezano za sina reisul - hudžadža (glavnog odgovornog). Njegov sin, iako je vodič, odlazi danas i napušta brod prije posade, a zna se odmah šta bude sa takvima, a najmanje ostavke u javnom životu. Sram vas bilo ako vi znate i šta znači ta riječ", napisao je na samom početku svog izlaganja.

Ćatić je kazao da su organizacioni problemi krenuli od samog starta s obzirom da im se termin polaska iz Krajine mijenjao nekoliko puta. Na putu za Sarajevo došlo je do kvara na autobusu, a buduće hadžije su se do glavnog grada BiH prebacile slučajno, autobusom koji se iz Beča za Sarajevo vraćao prazan.

"Pritišćemo vozača da vozi što brže da ne ostanemo bez leta. Svi uplašeni stižemo pred džamiju kralj Fahd i nadamo se da nismo zakasnili. Vidimo rukovodstvo hadža u mihrabu, ali meni čudnog ponašanja. Putem svojih izvora saznajem prije ostalih hadžija da mi uopće nećemo taj dan ići put Medine. Nadam se da to nije istina, ali ustaje rukovodstvo i kaže da je otkazana saradnja sa nekom amaterskom saudijskom kompanijom koja uopće nije imala dozvolu za slotove. Ali zamislite, ona je njima obećala da će u međuvremenu to riješiti i oni kao u čudu se čude kada im je to jutro 5:33 sati ta saudijska kompanija otkazala saradnju i da će tek sada krenuti u pregovore sa Turkish Airlinesom. Do tada kažu da mi muške hadžije idemo negdje u Visoko, a tačnije mi smo išli na neko selo udaljeno nekoliko kilometara od Visokog , a hadži hanume negdje po sarajevskim medresama", opisuje Ćatić i kaže da su dobili po jedan sendvič te bili upozoreni da slučajno ne uzimaju dva. Sutradan nakon ponovnog kvara na avionu, grupa Krajišnika je uspješno odletjela sa aerodroma u Sarajevu.

Po konačnom dolasku u Medinu ističe da su se smjestili u hotel u kojem je konekcija za WI-FI radila pola sata, pa su bili primorani platiti studentima po 20 eura za šifre kako bi imali internet konekciju.

Na put u Mekku krenuli su 14. augusta, a Ćatić ističe da tog dana počinje agonija boravka, naročito u hotelu u kojem su bili smješteni.

"U hotelu koji je imao tri zvjezdice, na zapadu ne bi dobio niti jednu. Od tri lifta rade dva, a tokom mog boravka koristio sam ga jednom ili dvaput jer su uvijek pokvareni ili pretrpani. Prvih šest spratova su menze, parkinzi, mesdžidi, ambulanta... Prvi sprat je na sedmom spratu."

Hadžije iz BiH koje su bile smještene sa Ćatićem bile su nezadovoljne hranom u hotelu, koja je bila neukusna i u nedovoljnim količinama.

"Što se tiče WI-FI, koji je obećan, ponovo su hadžije bile primorane kupovati šifre ili kartice. BIli smo primorani ići iz Tornja 1 u Toranj 2 gdje su bile Sarajlije koje su imale normalan internet. Toranj 2 gdje su bile Sarajlije je bio luksuzniji i u njemu su boravile sve strukture Ureda za Hadž, reisul - hudžadž, kao i naši vodiči. Mi ostali smo bili u Tornju 1."

Ćatić se požalio i na obroke koji su obećani, a nisu stigli, pa su morali dijeliti između sebe.

"No međutim to opet osta samo na obećanjima tako da su neke hadžije dvije noći i čitav dan uz pređenih 21 kilometar dobile tri mala sirića i dvopek. Na moju veliku žalost na Muzdelifi susrećem čovjeka koji vodi Facebook stranicu Hadž i Umra i koji me pita što se ja uvijek bunim i sa ihramom na sebi nazva mene u ihramu "tumorom". Potpuno smireno ga pogledam i pitam je li on svjestan šta govori, na što mi on ponovi opet da sam ja tumor. Kada je vidio šta je rekao i na moju konstataciju da sam gladan fakat mi je ponudio hranu. Ja sam mu rekao da mi ne treba od njega hrana i da nije fer da se obećaju tri obroka, a na kraju da se hadžijama ponudi samo jedan, a neki čak nisu dobili niti jedan."

Nakon nekoliko dana neprijatnosti trećeg dana Bajrama Ćatić kaže da su među hadžijama počele kružiti priče o spiskovima na kojima se nalaze osobe koje će se vratiti u BiH prvim charter letovima.

"Imamo situaciju da su pojedine hadžije došle 11. ili 12. augusta , a idu kući 25. augusta. A imamo hadžije koje su krenule 7. augusta , a kući će 7 septembra. Napraviti ovoliku nepravdu među ljudima, da ništa drugo nisu napravili, samo ovaj detalj da termini odlaska se kreću od 25.08. do 08.09.2018. Znači ukupno 15 dana razlike je dovoljan razlog da cjelokupno rukovodstvo Ureda za Hadža podnese kolektivnu ostavku jer su razočarali na svim poljima."

Ćatić zaklljučuje da 90 posto ovogodišnjih hadžija dijeli njegovo mišljenje, a da je preostlaih 10 posto dio sistema.

"Došli su na ovaj ili onaj način na račun ostalih hadžija, ali ne iz svog vlastitog novčanika. Ja na hadž nisam došao da me neko pravi budalom. Nisam došao da se pitam da li će biti sira, mesa, jaja i ostalih prehrambenih artikala jer uredno sam tri mjeseca prije uplatio 9.050 KM i za to očekujem određenu normalnu ljudsku uslugu."

No, Ćatić nije jedini koji je nezadovoljan. Za Klix.ba je potvrđeno iz više izvora da se radilo o velikim propustima u ovogodišnjoj organizaciji putovanja i boravka tokom hadža, od dodatnih troškova, prekratkog boravka u Medini, transporta, nefunkcionalnih liftova zbog čega su se starije osobe morale penjati stepenicama na 12. sprat hotela i brojnih drugih problema.

Podsjećamo, nakon obavljenog hadža, iz Rijaseta je rečeno da je povratak hadžija kući planiran 26., 27., 28. i 29. augusta, a u planu je da svi hodočasnici budu prevezeni u tri dana. Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba to se neće desiti, ponovo zbog problema s avioprevoznikom.

Iako smo komentar i informacije o svemu navedenom pokušali dobiti u Islamskoj zajednici BiH rečeno nam je do ponedjeljka nema nikoga u Rijasetu ko bi nam mogao odgovoriti na pitanja, kao i na upit o datumu povratka hadžija.