Srbijanski mediji
0

"Hadžihafizbegović vrijeđa Srbiju, mi ga nagrađujemo"

Sarajevo-x.com
Dodjela nagrade Hadžihafizbegoviću (Foto: Press)
Dodjela nagrade Hadžihafizbegoviću (Foto: Press)
Dodjela nagrade "Zoran Radmilović" bosanskohercegovačkom glumcu i ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo, Emiru Hadžihafizbegoviću, izazvala je burne reakcije u Srbiji. Tamošnji mediji navode kako on nije zaslužio nagradu zbog svojih izjava i vrijeđanja srbijanskih umjetnika.

"Emir Hadžihafizbegović je izjavljivao da se Bosni iz Srbije servira duhovna pornografija, pjevačice je nazvao srbijanskim droljama, a Kusturicu optužio da je prodao domovinu", piše srbijanski Press, navodeći kako je dodjela nagrade "Zoran Radmilović" bh. glumcu digla veliku prašinu i izazvala negodovanje javnosti.

Navodno, burne reakcije su bile i na internet forumima, a i kćerka legendarnog glumca po kojem nagrada nosi ime, Ana Radimilović, je kazala da Hadžihafizbegović nije trebao dobiti to priznanje.

"Ne osjećam se pozvanom da komentarišem laureate, jer nisam bila pozvana na takozvane 'Zoranove dane'. Ono što sam čula o glumcu-dobitniku jeste da i nije tako loš glumac, koliko je ličnost koja ne bi trebala da nosi ovu nagradu. Mada, uzimajući u obzir cijelu organizaciju, možda je to prava mjera. Čovjek za kojeg je Vučelić Gebeles, a Kusturica neko ko sanja veliku Srbiju, nije neko koga treba dovoditi u vezu sa Zoranom. Opet, on kaže da je Zorana upoznao, da mu je ovo najdraža nagrada, da drži Zoranovu fotografiju na zidu i to je lijepo. Neka mu je sa srećom", izjavila je Ana za Press.

Članovi stručnog žirija, Biljana Vujovič, Irfan Mensur i Milivoje Mlađenović istakli su kako su se bavili glumačkim umijećem Hadžihafizbegovića, a ne nekim političkim izjavama.

Ipak, Press navodi da uprkos obrazloženju žirija koji tvrdi da je bh. glumac najbolji, dio srpske javnosti na forumima protestuje zbog odluke da "nagrada ode u ruke glumcu poznatom po nacionalističkim izjavama".

Press navodi kako je u oktobru 2006. godine nakon masovnih tuča i obračuna u nekoliko bh. gradova tokom obilježavanja Kurban-Bajrama Hadžihafizbegović za to optužio kulturu koja se svjesno nameće iz Srbije.

Isti list piše kako mu javnost zamjera i to što je u emisiji "Nedjeljom u dva", na HRT-u, rekao da stoji iza tih svojih riječi, te pjevačicu Gogu Sekulić nazvao droljom.

Također srbijanska javnost mu zamjera što je rekao da mu ne smeta što je Emir Kusturica danas Nemanja "već što je kolaborirao sa neprijateljima Bosne, što je ispijao viski sa Miloševićem dok je Srebrenica padala i duboko bio unutar velikosrpskog projekta."

"Filmove je snimao parama Slobodana Miloševića i srpskog Gebelsa - Milorada Vučelića. Kada bi došao u Sarajevo i kad bi ga neko napao, branio bih ga, čak i gore ljude od njega, jer nisam za tu vrstu obračuna i četničkih metoda", citira Press Hadžihafizbegovićevu izjavu.

Naš glumac i ministar kulture KS odgovorio je Pressu na ove reakcije.

"Sretan sam zbog nagrade, koja mi mnogo znači zbog toga što sam lično poznavao Radmilovića, čak smo i igrali u filmu 'Otac na službenom putu'. Onima kojima smeta što sam dobio nagradu, mogu samo da poručim da je to njihovo pravo! Ne bih ništa dalje pričao na tu temu", izjavio je Hadžihafizbegović.