{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hadžifejzović: O ulozi medija u agresiji na RBiH

F
17.4.2008. u 21:08
0
0
Hadžifejzović: O ulozi medija u agresiji na RBiH
0
Hadžifejzović: O ulozi medija u agresiji na RBiH
Uloga medija u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, bila je tema predavanja upriličenog večeras u Sarajevu u sklopu ciklusa predavanja koja je za studente Univerziteta u Sarajevu organizirao Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.
O ulozi medija u pripremi i realizaciji agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992. - 1995., te vlastitom iskustvu medijskog izvještavanja iz tog vremena govorio je gost-predavač Senad Hadžifejzović, istaknuti bh. novinar i publicista, aktivni sudionik svih događaja iz perioda opsade Sarajeva i odbrane Bosne i Hercegovine.

Ocjenio je kako je zajednička karakteristika medija, politike i bh. javnosti s početka rata bila nevjerica da se uopće može desiti to što se uistinu dešavalo.

Hadžifejzović podsjeća kako su mediji koji su dijelili vrijednosti međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine uspjeli sačuvati profesionalnost i objektivnost, uprkos teškim iskušenjima.

Prema njegovim riječima, istina, snaga argumenata i činjenica bili su i ostali najjače oružje na bh. strani, strani koja je osim prava na život i slobodu, branila i temeljne civilizacijske vrijednosti i tekovine.

Ovu ulogu bh. patriota prepoznali su i najznačajnije medijske kuće u svijetu, među kojima televizijske stanice CNN, BBC i Sky News.

Hadžifejzović smatra da su spomenuti strani mediji vlastitim objektivnim pristupom bh. dešavanjima odigrali presudnu ulogu u širenju istine o ratu u Bosni i Hercegovini, te tako utjecali na događaje koji će uslijediti.

Senad Hadžifejzović je autor knjige "Rat uživo" koju je Poslovno udruženje izdavača i knjižara BiH proglasilo za najbolje publicističko ostvarenje u 2002. godini. Dobitnik je vrijednog međunarodnog priznanja - plakete "Linus Pauling" za humanistu godine, te više puta proglašavan novinarom godine u BiH. Hadžifejzović je jedan od osnivača Fondacije "Djeca Srebrenice".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: