BiH
0

Hadžići: Do sada ekshumirano 135 Bošnjaka, a 115 se vode kao nestali

FENA
U povodu 15. godišnjice podsjećanja na masovna stradanja građana općine Hadžići, danas će u toj općini biti organizirano obilježavanje dana "Sjećanja i opomena na stradanje Bošnjaka Hadžića 1992. -1995.".

Organizator ovogodišnjeg obilježavanja je Udruženje za traženje zarobljenih i nestalih iz Hadžića u suradnji i uz pomoć Općine Hadžići i Medžlisa Islamske zajednice Hadžići.

Predviđen je obilazak mjesta zatočenja i polaganje cvijeća na tim mjestima i učenje Fatihe. Bit će organizirano učenje muškog tevhida i džuma-namaz u džamiji Hadžići. Programom obilježavanja predviđeno je i obraćanje predsjednika Udruženja Mehmeda Musića, predstavnika Općine Hadžići, te predsjednika Saveza bošnjačkih udruženja Ahmeda Grahića.

Iz Udruženja za traženje nestalih iz Hadžića navode da je tokom rata u BiH nestalo iz logora i mjesta gdje su bili zatvarani Hadžićani oko 250 osoba.

"Dosad je ekshumirano ili na drugi način riješena sudbina za oko 135 osoba, još tragamo za 115 naših sugrađana", navode iz nevladine organizacije koja se bavi traganjem za nestalim osobama s prostora općine Hadžići u periodu 1992. - 1995. godine.