BiH
0

Hadžić: Turska bi mogla graditi južnu dionicu autoceste kroz BiH

FENA
Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Damir Hadžić, koji boravi u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj, kazao je za agenciju Anadolija da postoji mogućnost da Turska dobije koncesiju za izgradnju južne trase autoceste na koridoru 5-C kroz BiH.

Hadžić je u intervjuu za ovu agenciju kazao da je održao nekoliko sastanaka s turskim kompanijama u vezi s izgradnjom južne trase autoceste na ovom panevropskom koridoru koji prolazi i kroz BiH.

Potvrdio je da postoji mogućnost da Turska dobije poseban model saradnje s Bosnom i Hercegovinom na ovom projektu.

Hadžić je naglasio da južna trasa autoceste na koridoru 5-C povezuje Sarajevo s Jadranskim morem i da BiH trenutno nema srestava da finansira ovaj projekt, ali da se razmatra mogućnost saradnje s međunarodnim finansijskim institucijama.

Naglašavajući stratešku važnost ovog projekta, ministar Hadžić je rekao da izgradnja ovog dijela autoceste košta oko dvije milijarde eura.

Istakao je da ekonomska saradnja dviju zemalja dobija nove dimenzije i da bi ovaj projekt mogao biti potpisan na način "izgradi, upravljaj i vrati".

Ističući da bi ovaj model saradnje trajao 20 do 30 godina, Hadžić je rekao da se o detaljima samog ugovora mora još dogovarati.

Na upit novinara o tome šta su naredni koraci, Hadžić je kazao: "Mi ćemo izvijestiti svoje vlade o održanim sastancima i detaljima dogovora, a ako uradimo potrebne predradnje, radovi na projektu bi mogli započeti već sljedeće godine".