{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hadžić: Koridor 5C od Bijače do Svilaja bit će završen do 2020. godine

F
20.9.2012. u 12:25
0
36
Hadžić: Koridor 5C od Bijače do Svilaja bit će završen do 2020. godine
0
Hadžić: Koridor 5C od Bijače do Svilaja bit će završen do 2020. godine
Damir Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
"Cijeli koridor 5C od Bijače do Svilaja mogao bi biti završen do kraja 2020. godine", izjavio je danas u Sarajevu ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić prilikom otvaranja Trećeg bosanskohercegovačkog kongresa o cestama.
Kongres je okupio oko 400 stručnjaka iz zemlje i inozemstva i prilika je, kako je kazao ministar Hadžić, za razmjenu iskustava, sticanje novih znanja da bismo planiranje, studiranje, projektovanje, finansiranje, zaštitu okoliša, sigurnost, građenje te upravljanje i održavanje cesta učinili boljim nego do sada.

Koridor 5C dio je panevropske transportne mreže i kičma cestovne mreže BiH.

Ministar Hadžić je kazao da se u gravitacionom području autoceste na koridoru 5C nalazi polovina stanovnika BiH koji ostvaruju 60 posto bruto domaćeg proizvoda.

Govoreći o trenutnim aktivnostima na realizaciji autoceste na koridoru 5C Hadžić je rekao da je nedavno završena izgradnja dionice Bilješevo-Kakanj (10 km), gradi se poddionica Drivuša-Gorica (3 km) i poddionica Gorica-Bilješevo (3km), zatim buši se tunel Vijenac (2,8 km), završava se poddionica Bijača-Kravice na samom jugu (4 km) i grade se dvije poddionice na dionici Tarčin-Lepenica - Tarčin-Suhodol (5 km) i Suhodol-Lepenica (5 km).

Hadžić je kazao da je u toku postupak izbora izvođača radova na dionici Vlakovo-Lepenica (10 km) te da je izvršen izbor izvođača radova na dionici Kravice-Zvirovići (5 km) i da ubrzo počinju radovi na toj dionici.

Za dionicu Doboj-Modriča (46 km), za koju postoji glavni projekt vode se razgovori u EBRD-u u vezi s osiguranjem finansijskih sredstava za izgradnju na principu koncesije.

Hadžić je dodao da je u toku postupak za izbor izvođača radova na međudržavnom mostu preko rijeke Save. Također, završavaju se glavni projekti na dionici Tarčin-Konjic u dužini od 20 km i u toku je izražavanje interesa za izradu glavnog projekta na dionici Zvirovići-Počitelj.

Dodao je da je u toku postupak eksproprijacije zemljišta za 26 km autoceste za koje postoje urađeni glavni projekti i za koje će nakon eksproprijacije biti raspisani tenderi za izbor izvođača radova. To su dionice Svilaj - Odžak (10 km), Gračanica-Klopča (9 km) i Tarčin-Zukići (5 km).

U toku je i izbor izvođača radova za autocestu Doboj-Banja Luka, dionica Doboj-Prnjavor (37 km), završava se izrada glavnog projekta za brzu cestu Lašva-Nević polje (20 km).

Za autocestu Tuzla-Žepče (62 km) u toku je izbor projektanta za izradu planske i projektne dokumentacije, a za autocestu Tuzla-Orašje (61 km) završava se studijska i projektna dokumentacija.

Za dionicu Tuzla-Brčko, dodao je Hadžić, ponovo se raspisuje tender za izradu glavnog projekta za dionicu Orašje-Brčko.

"Ovi podaci govore da su autoceste u BiH najveće gradilište. Intenzivno gradimo autoceste koje su prema razultatima Studije podobnosti prihvaćene od međunarodnih finansijskih organizacija i ocijenjene kao izuzetno rentabilni projekti", kazao je Hadžić.

U posljednjih godinu dana, po njegovim riječima, u prvi plan su stavljeni domaći izvođači radova koji su u prilici da rade i grade, bilo direktno kao izabrani izvođači, bilo kao podizvođači i na taj način stiču reference za buduće poslove u zemlji i inostranstvu.

Treći bosanskohercegovački kongres o cestama organiziralo je Udruženje konsultanata inžinjera BiH (UKIBiH) uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Učesnicima su se u uvodnom dijelu kongresa obratili i predsjednik UKIBiH Ešref Gačanin, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Hido Biščević i generalni direktor ERF-a (Udruženje za ceste EU) Christophe Nicodeme.

Istakli su da treći bh. kongres o cestama ima za cilj da stvori putokaze za nove strategije razvoja cestovne infrastrukture, ukaže na nova moguća tehnička rješenja, upozna državne institucije o stavovima stručnjaka i stvori odgovorniji odnos prema održivom razvoju cestovnog transportnog sistema.

Teme dvodnevnog kongresa tretiraju aktuelni položaj cestovne infrastrukture u BiH i EU i njen budući razvoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: