BiH
0

Hadžić: Jedino rješenje da Unis-Pretis bude pod ingerencijom Vlade FBiH

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
"Jedino rješenje za Unis-Pretis je da budu pod ingerencijom Vlade Federacije BiH s obzirom na to da je njihova proizvodnja vezana za namjensku industriju i tu jedino mogu opstati", izjavio je za Fenu predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić.

On je danas sa predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH Ismetom Bajramovićem razgovarao sa radnicima Unis-Pretisa koji su se, nakon što su prenoćili u Domu sindikata u Sarajevu, jutros ponovo okupili ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo da bi izrazili nezadovoljstvo zbog stanja u kojem se firma nalazi.

Radnici ističu da firma ne može normalno poslovati jer se ne zna kome pripada - Kantonu Sarajevo ili Federaciji BiH.

U razgovoru sa čelnim ljudima sindikata predloženo je da se tokom dana sastanu nadzorni odbor, direktor i štrajkački odbor ove firme i dogovore u vezi sastanka koji bi sutra trebao biti održan kod kantonalnog ministra privrede Emira Hrenovice.

Bajramović je za Fenu kazao da je intencija ranijih vlada bila da se Unis-Pretis i njegovo upravljanje prenese na federalni nivo.

"Tražili smo da pređe na federalni nivo iz razloga što su sve alatnice koje su pratile namjensku industriju (u Konjicu, Goraždu, Bugojnu i Travniku) uništene i ostala je samo ova. Također, trebao je biti napravljen plan kako bi oni pratili proizvodnju namjenske industrije", istakao je Bajramović.

Predsjednik Sindikata Unis-Pretisa Mujo Ahmetspahić je kazao da je Pretis 1998. godine podijeljen na dva dijela - jedan je civilni iz kojeg dolaze ovi radnici, a drugi je u oblasti namjenske proizvodnje.

Ta namjenska industrija, po njegovim riječima, ima višemilionske ugovore i trenutno radi u tri smjene.

"Mi smo 2009. svrstani u grupaciju Unis-group kao deveta firma i jedina alatnica za proizvodnju specijalnih alata za masovnu proizvodnju. Cijelo vrijeme smo se pripremali za ponovno ujedinjenje sa namjenskom industrijom, a to je moguće samo ukoliko smo na federalnom nivou. Sa tim aktivnostima se krenulo 2008. kada je uredbom firma prebačena sa kantonalnog na federalni nivo. Međutim, taj proces nikada nije završen do kraja i od 2008. bilo je mnogo nepravilnosti i gubitaka u radu", istakao je Ahmetspahić.

Napomenuo je da radnička potraživanja iznose više od tri miliona KM, kao i da Unis-Pretis, nekadašnji privredni gigant, ima imovinu koja svakom danom sve više propada.

"Tu je upravna zgrada i zemljište koje ne služe svrsi i niko se ne nalazi u toj zgradi. Prodajom te imovine izmirila bi se sva radnička potraživanja i poslije toga bi se firma, kao zdrava, u nekoj perspektivi mogla pripojiti ili raditi kao organizaciona cjelina za cijelu grupaciju namjenske industrije", istakao je Ahmetspahić.

Napomenuo je da sindikat, uprava i nadzorni odbor preduzeća imaju jedinstven stav da preduzeće jedino na ovaj način može imati perspektivu i da mogu biti isplaćena radnička potraživanja.