BiH
0

Hadžić: Građanima treba olakšati i ubrzati proces registracije vozila

FENA
Damir Hadžić (Foto: Klix.ba)
Damir Hadžić (Foto: Klix.ba)
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić pokrenuo je inicijativu za izmjenu propisa kojima se reguliše oblast registracije vozila i tehničkih pregleda u Bosni i Hercegovini s ciljem olakšanja procedura, skraćenja rokova čekanja i rasterećenja građana.

Procedure registracije i tehničkih pregleda u BiH propisane su Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, Pravilnikom o registraciji i Pravilnikom o tehničkim pregledima.

S obzirom da direktive EU u ovoj oblasti nisu najbolje implementirane, da tehnički pregledi vozila nisu na zadovoljavajućem nivou i da je postupak prve registracije vozila previše komplikovan, u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH pristupilo se uklanjanju administrativnih barijera.

S tim u vezi, ministar Hadžić je pokrenuo inicijativu za izmjenu propisa kako bi se postupak prve registracije novih vozila administrativno rasteretio, a postupak tehničkog pregleda nakon prvobitne registracije radio tek nakon tri godine.

Predložene izmjene propisa podrazumijevaju i optimiziranje postupka produženja registracije vozila koji bi se, nakon utvrđene tehničke ispravnosti i ovjere tehničke ispravnosti, skratio na 30 minuta.

Hadžić je naložio i doradu jedinstvenog informacionog sistema kako bi se omogućile predviđene izmjene postupka i implementirao prijedlog IDDEEA-e za uvođenje i primjenu RFID tehnologije u postupku registracije vozila.

"Naš je cilj da radimo u interesu građana BiH i ovakvim izmjenama propisa Ministarstvo komunikacija i prometa BiH jasno pokazuje takvo opredjeljenje. Isto tako, ostajemo otvoreni za sve inicijative, iz djelokruga rada Ministarstva, koje olakšavaju život našim građanima", istaknuo je ministar Hadžić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.