Tvrdi da je obrukan
524

Hadžibajrić: Projekt na Bentbaši je propao jer su neki htjeli da se umjesto bazena pravi mesdžid

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Na novogodišnjoj pres konferenciji sarajevske Općine Stari Grad, načelnik Ibrahim Hadžibajrić prisutne je upoznao sa realiziranim projektima u protekloj godini, ali i nekim koji, zbog opstrukcija unutar samog Vijeća, nisu provedeni u djelo.

Hadžibajrić je tako istakao problem gradnje kompleksa bungalova i otvorenog bazena na Bentbaši koji zbog protivljenja nekih članova Vijeća nije mogao biti realiziran.

"Ja sam doveo ljude iz Austrije da grade kompleks na Bentbaši. To bi bio kompleks malih bungalova sa otvorenim bazenom. Bosansko-austrijska firma bila je spremna realizirati projekt. Međutim, određeni članovi vijeća su me obrukali. Tokom sastanka ustali su pojedinci i rekli da se tu neće kupati gole žene i da se tu mora napraviti mesdžid" kazao je Hadžibajrić

Dodao je da se kod nas ništa ne može napraviti, toliko ima prepreka da bi se uradilo bilo šta.

"Čovjek se umori od ovakvih stvari, ovo je Sizifov posao. Uporno morate da dokazujete da je mlijeko bijelo", ističe Hadžibajrić.

Naveo je da na osnovu budžeta Općine, koji je oko 26 miliona km, skoro 14 miliona otišlo na projekte.

"Kada se odbiju redovni troškovi Općine na plaće smo izdvojili između 33 i 34 posto budžeta i s tim iznosom izdvajanja za plate smo dostigli evropski standard. Sve ostalo se vraća građanima", kazao je Hadžibajrić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Naglasio je da su ove godine planirali svašta u budžetu, ali budžet je sada manji za pet posto, što je kako kaže, uspjeh obzirom na okolnosti.

"Prošle godine smo oslobodili ljude tri miliona maraka zakupnina javnih i poslovnih prostora. Ne možemo više ništa uraditi po tom pitanju. Što smo mogli to smo uradili, imamo i druge prioritete", ističe Hadžibajrić.

Zaključio je da se ipak nada da će u ovoj godini uraditi što su planirali.

"To naravno zavisi od punjenja budžeta, a prije svega Vijeća, kojim, moram vam reći, nisam zadovoljan. Vrijeme će pokazati hoće li raditi za opći ili lični interes, ili će se baviti populističkim ciljevima", zaključuje Hadžibajrić.