Jedinstvena institucija
1

Hadžibajrić posjetio Biblioteku za slijepa i slabovidna lica: Nastavlja se podrška

I. P.
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić posjetio je danas Biblioteku za slijepa i slabovidna lica, a direktor Biblioteke slijepih i slabovidnih lica Sakib Pleh upoznao ga je sa radom ove ustanove.

Istakao je da je načelnik Hadžibajrić jedan od tri načelnika u cijeloj BiH koji podržava programske aktivnosti biblioteke.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini jedinstvena je institucija ove vrste u BiH koja slijepim i slabovidnim osobama obezbjeđuje i pozajmljuje bibliotečku građu neophodnu u svakodnevnom životu, stručnom usavršavanju, profesionalnom radu i društvenom angažmanu.

Kroz svoje redovne aktivnosti ova biblioteka vrši i dostavu knjiga na kućne adrese njihovim korisnicima koji nisu u mogućnosti doći po knjige.

Ova akcija posebno je bila značajna u vrijeme stanja prirodne nesreće usljed korona virusa kada je osobama starijim od 65 godina bio zabranjen izlazak iz kuća, a upravo ta kategorija čini najveći broj članova ove biblioteke. Općina Stari Grad tada je izdvojila sredstva u iznosu od 3.000 KM kojima je podržala rad Biblioteke za slijepa i slabovidna lica što je mnogo značilo njihovim korisnicima.

"Ove godine je Općina Stari Grad uplatila 3.000 konvertibilnih maraka za programske aktivnosti ove biblioteke. To su prije svega sredstva koja se odnose na dostavu knjiga starim i bolesnim, samohranim korisnicima, odnosno građanima općine Stari Grad i Kantona Sarajevo kojima mi na kućne adrese dostavljamo naše knjige. Koliko je human i koliko znači taj projekat, najbolje smo vidjeli sad za vrijeme pandemije, kada je naš najveći broj korisnika bio 65+ i nisu smjeli izlaziti iz kuće. Onda smo im mi našim bibliobusom svaki dan dostavljali knjige,“ kazao je Pleh.

Dodao je da je biblioteka smještena u prostorijama koje su u vlasništvu Općine Stari Grad, te da su oslobođeni plaćanja zakupnine.

"Mi plaćamo samo 1 KM investicionog održavanja, a ostalo ide na teret općine. Zbog toga velika zahvalnost načelniku Hadžibajriću. Ova biblioteka je jedna od sedam institucija kulture čiji je osnivač Republika BiH, a država BiH nije preuzela osnivačka prava iz toga i ova Biblioteka kao i ostalih šest institucija nema redovno finansiranje, nema redovna sredstva za plate i to traje već dugi niz godina", ispričao je Pleh.

Načelnik Hadžibajrić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da biblioteka radi u punom kapacitetu i pruža usluge velikom broju slijepih i slabovidnih osoba. S obzirom da su tokom obilaska prostorija ukazali i na probleme sa kojima se suočavaju, Hadžibajrić je obećao nastavak podrške.

"Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti kako radi biblioteka i održava se. Razgovarali smo o eventualnoj zamjeni vanjske stolarije i već sutra ću naložiti saradnicima da dođu, pregledaju stanje i naprave procjenu radova. Sigurno ćemo zamijeniti stolariju na prvom spratu gdje se nalazi biblioteka i to u veoma kratkom vremenskom periodu, a za gornje spratove ćemo nastojati da uradimo reparaciju i opravke", obećao je načelnik Hadžibajrić.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica raspolaže knjižnim fondom od 29.386 bibliotečkih jedinica u tehnikama za slijepe na Brajevom pismu, audio i digitalnoj tehnici, svih književnih žanrova koje koriste 1.344 slijepih i slabovidnih korisnika svih uzrasta širom BiH, u republikama ex-Jugoslavije i bosanskohercegovački slijepi građani koji žive u inostranstvu.

Biblioteka ima isturena odjeljenja, a sve usluge u pogledu korištenja knjiga i časopisa su besplatne. Korisnici iz Sarajeva knjige preuzimaju u Biblioteci, starim, bolesnim i samcima organizovana je kućna dostava bibliobusom, dok se korisnicima van Sarajeva knjige dostavljaju poštom, bez naplate poštarine.