BiH
0

Hadžiavdić: Danas skidamo entitetska obilježja ispred Parlamenta Federacije

Dnevni avaz
Ustavni sud BiH utvrdio je da Parlament Federacije BiH i Narodna skupština RS nisu izvršili djelimičnu Odluku Ustavnog suda BiH od 31. marta 2006. godine, a kojom su proglašeni neustavnim član 1. i 2. Zakona o grbu i zastavi FBiH i član 2. i 3. Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS. To, de fakto, znači da se entitetska obilježja ne smiju upotrebljavati, navodi Dnevni avaz.

Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH, izjavio je za "Dnevni avaz" da se odluke Ustavnog suda moraju poštivati.

"Već sutra naredit ću da zastava ispred Parlamenta FBiH bude skinuta, kao i grb koji se nalazi u sali Federalnog parlamenta. Ja ću lično prvi iz svoje kancelarije skinuti grb, a onda ću narediti da se to učini i u sali. Ustavni sud bio je jasan i mi to moramo poštovati. Ustavna komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH formirala je radnu grupu koja sada čeka da to učini i Dom naroda. Zadatak radne grupe je da predloži ustavnim komisijama oba doma Parlamenta idejno rješenje za grb i zastavu", naveo je jučer Hadžiavdić.

On je napomenuo da bi jednako trebali postupiti čelnici Vlade FBiH, jer nema smisla ispred državnih institucija držati neustavna obilježja.

Ahmet Hadžipašić, premijer FBiH, naglasio je da će federalnu zastavu ispred Vlade skinuti kada mu Ustavni sud BiH pošalje zvanični dopis." Sve što me Sud obavezuje, za mene je obaveza. Znači, čim nam dođe papir da nešto nije uredu, mi ćemo to ispraviti", navodi Hadžipašić za Dnevni avaz.

Zamjenik federalnog premijera Gavrilo Grahovac napominje da je on već odavno iz svog kabineta sklonio grb i zastavu FBiH. Idejno rješenje

"To može provjeriti ko hoće. Za mene je odluka Ustavnog suda u martu 2006. godine bila validna, dakle onog trenutka kada je donesena, i nisam htio čekati da bude potvrđena. Prema tome, sasvim je jasno da je Vlada FBiH trebala već odavno raspisati konkurs za izradu idejnog rješenja grba i zastave", kazao je Grahovac.

Kako je Grahovac za Dnevni avaz istaknu, da njega neko pita, FBiH ne bi trebala imati zastavu i grb, jer ona nije država. "Sasvim je dovoljno da poštujemo državne simbole", zaključuje Grahovac.