Sve je otvoreno
1

Hadžiabdić: Ulazimo u izbore bez definisanih pravila, sva odgovornost na političarima

SRNA
Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić izjavila je danas u Sarajevu da će Komisija između 7. i 9. maja raspisati ovogodišnje ošće izbore, ali da su izmjene Izbornog zakona koje se tiču formiranja Doma naroda Federacije BiH moguće do januara iduće godine.

Hadžiabdić je rekla novinarima da će Komisija čekati sve dok zakonodavac ima obavezu da ispuni presudu Ustavnog suda BiH.

Ukoliko sastanak političkih lidera iz FBiH u vezi sa Izbornim zakonom zakazan za 3. maj ne uspije, Hadžiabdić je konstatovala da će se proces traženja rješenja nastaviti i u izbornoj godini, što je vrlo nepopularno i protivno međunarodnim standardima.

"Ta rješenja su nama neophodna da bismo završili izbore. Sve i da zakonodavci dođu do njih i u januaru 2019. godine, dobro su došla, inače imamo ogroman problem", upozorila je Hadžiabdićeva.

Prema njenim riječima, ako Parlament BiH na nekoj od narednih sjednica usvoji izmjene Izbornog zakona koje se odnose na neposredne izbore, poput onih koje se odnose na uvođenje novih tehnologija u izborni proces, CIK bi imao ogroman problem jer bi raspisao izbore po jednim, a prilagođavao provođenje izbora novim odredbama.

"Što se tiče odredbi koje se odnose na posredne izbore, one se tiču izbora koji dolaze 2019. godine i nemaju ništa sa izborima koje provodimo oktobra 2018", objasnila je Hadžiabdić.

Navodeći da CIK ima uslove da u maju raspiše opće izbore za 7. oktobar, ona je dodala da je Komisija, po zakonu, dužna da do 7. novembra ima gotove rezultate tih izbora, nakon čega slijedi ciklus posrednih izbora, čime se izborni proces zaokružuje.

"Ali ova vrsta pitanja koja se sad raspravlja van parlamenta i radne grupe uz pokroviteljstvo određenih ambasada potpuno je jedna politička aktivnost koja se svodi na isključivo implementaciju Ustavnog suda BiH", ocijenila je Hadžiabdić.

Ona je dodala da implementacija presude Ustavnog suda BiH nije u nadležnosti CIK-a i da Komisija, iako postoje odredbe koje joj daju neke nadležnosti s ovim u vezi, neće otvarati ovo pitanje zbog pritisaka pod kojim radi.

"Ulazimo u izbore bez definisanih pravila. Danas ćemo usvojiti pretposljednji set podzakonskih akata, a na još jednoj sjednici raspisati izbore. Sada je sva odgovornost na političkim akterima", zaključila je Hadžiabdićeva.

Kada je riječ o izmjenama i dopunama Izbornog zakona kojima se predviđa skeniranje glasačkih listića u svrhu dobijanja izbornih rezultata, što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo da danas razmatra, Hadžiabdić je ponovila stav CIK-a da se radi o radikalnoj reformi i da je nerealno da ona bude primijenjena na oktobarskim izborima.

"Treba provesti javne nabavke u kratkom vremenu, obezbijediti sredstva za nabavku opreme, provesti analizu stanja na terenu, testiratu opremu, edukovati one koji treba njom da rukuju i birače", navela je predsjednik CIK-a.

Ona je upozorila da predložene zakonske odredbe nisu precizne i da bi to moglo stvoriti brojne probleme.

"Mi možemo dosta toga riješiti podzakonskim aktima, ali ne možemo mijenjati Zakon", naglasila je predsjednik CIK-a.

Ona je podsjetila da CIK BiH učestvuje u interresornim radnim grupama koje se bave izmjenama izbornog zakonodavstva, pa i u onoj u čijem je fokusu uvođenje novih tehnologija.