Zakon nije prekršen
15

Hadžiabdić: Ostat će zabilježeno da CIK nikoga nije učinio zadovoljnim

Piše: Er. M.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić kazala je kako će njen mandat na čelu ove institucije ostati zabilježen po tome da CIK nikoga nije učinio zadovoljnim, ma koliko se trudio da unaprijedi izborni proces.

Hadžiabdić je kazala da većina članova CIK-a smatra kako ni u kojem slučaju nije prekšen Izborni zakon BiH u vezi s izborom novog predsjednika CIK-a. Kako kaže, članovi CIK-a znaju poredak koji piše u Izbornom zakonu BiH.

"Taj redosljed je davno poremećen i vi vrlo dobro znate da sam ja bila predsjednica iz reda Ostalih, prije mene je bio Ahmet Šantić iz reda bošnjačkog naroda, prije njega Stjepan Mikić iz reda hrvatskog naroda, a prije njega Branko Petrić kao predstavnik iz reda srpskog naroda", rekla je Hadžiabdić.

Ističe da je činjenica kako je red poremećen, ali da red definisan u Izbornom zakonu BiH nije nikada kod izmjena i dopuna usklađen s određenim poremećajima. Ona je podsjetila da u oređenom trenutku nije bilo članova CIK-a iz pojedinih konstitutivnih naroda.

"Bilo je ovdje i smrti članova, a i sudskih odluka koje su mijenjale redosljed. CIK se prilagođavao praksi i poštovao je red. Praksa je nešto drugačija od onoga što piše u zakonu kada je riječ o redoslijedu, ali kada bi se poremetio redoslijed pa kada bismo sada dali ponovo Hrvatima mjesto predsjednika, onda bismo zaista mogli govoriti o povredama prava određenih konstitutivnih naroda", kazala je Hadžiabdić.

Na pitanje o tome može li Branko Petrić obnašati drugi mandat predsjednika CIK-a, Hadžiabdić je odgovorila da Izborni zakon BiH govori o pravima konstitutivnih naroda i da ne postoji odredba koja kaže da član koji je ranije obnašao dužnost predsjednika CIK-a ne može ponovo biti izabran za predsjednika.

"To nigdje ne piše. Zakon isključivo štiti prava konstitutivnih naroda. Činjenica da imamo pravo na izbor govori da članovi imaju pravo da se opredijele između dva člana, odnosno za onoga za koga vjeruju da će tu funkciju kompetentnije obavljati", rekla je Hadžiabdić.

Hadžiabdić je upitana i o svim dešavanjima koja su se vezala za njen mandat predsjednice CIK-a. Ona je rekla da čovjeku teško pada što CIK u odsustvu izmjena Izbornog zakona BiH, sredstava i političke saglasnosti radi na podzakonskim aktima i unapređenjima.

"Ostat će zabilježeno to da koliko god smo se trudili ipak nikoga nismo učinili zadovoljnim. Izbori nisu samo posao CIK-a nego svih aktera. Svi trebaju u tome odrediti svoj dio da bismo mi imali potpuno jasan zakonskih okvir i dovoljno sredstava da tehnički i operativno organizujemo dobre i kvalitetne izbore", kazala je Hadžiabdić.

Dodala je da CIK na dnevnom nivou pokušava učiniti sve što se može, ali da vidi kako javnost cijeni da to nije dovoljno, kao i da se stvara pogrešna percepcija o nadležnostima CIK-a.

"Mislim da nas čeka ogroman rad. Ako uspijemo završiti ove izbore", zaključila je Hadžiabdić.