Preporuka Ombudsmena
13

Hadžiabdić o mobingu i diskriminaciji u SSS BiH: Ogromna sramota za sindikalni pokret

N. V.
Mirza Hadžiabdić
Mirza Hadžiabdić
Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH uputila je preporuku Savezu samostalnih sindikata BiH zbog mobinga i diskriminacije prema jednoj uposlenici. Mirza Hadžiabdić, predsjednik Unije samostalnih sindikata policije FBiH ocijenio je ovo ogromnom sramotom za sindikalni pokret.
"Ovom prilikom povodom objavljenog teksta u kojem se govori o diskriminaciji i mobingu nad radnicom Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, i to od strane osobe koja sebe predstavlja "velikim" sindikalcem i već duže vremena obmanjuje javnost i članstvo da je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, želim javno osuditi ovakav vid ponašanja bilo kojeg pojedinca, pogotovo osobe koja se bavi sindikalnim radom i trebalo bi da štiti radničke interese i prava, a ne da ih ugrožava", kazao je Hadžiabdić.

Jučer je dokument Ombudsmena za ljudska prava u BiH stigao i Uniji samostalnih sindikata policije FBiH koji govori o postojanju diskriminacije i ugrožavanja prava radnika u SSS BiH.

"Sa gorčinom i prezirom osuđujem postupke, kako Šatorovića kao pojedinca, tako i svih drugih osoba koje čine tzv. Predsjedništvo, a koji su svojim odlukama prekršili prava i počinili diskriminaciju, koja je utvrđena od nadležne institucije.

Ovo je ogromna sramota sa sindikalni pokret i zaista je vrijeme da se članovi sindikata i radnici u Bosni i Hercegovini, zapitaju kakve to osobe vode ili pokušavaju da vode sindikalne procese u ovoj zemlji. Zbog ovakvih pojedinaca čovjeka bude stid što se bavi sindikalnim radom, kojeg su ovakvi i slični njima godinama uništavali u Bosni i Hercegovini, time uništavajući i radničko, ali i ljudsko dostojanstvo.

Umjesto što daju populističke izjave, bolje im je neka provedu preporuku Ombudsmena za ljudska prava i nek zašute zbog bruke i sramote kojoj su izložili sindikalni pokret", riječi su Hadžiabdića.

On je sugerisao da bi zbog ovakvih dešavanja odgovorni trebali da daju ostavke i da se povuku iz sindikalnog rada i djelovanja.

"Obaveza je ljudska, a pogotovo sindikalna suprotstaviti se svima koji krše ljudska prava i diskriminišu radnike, posebnu težinu ima to što je to ovaj put od strane nadležne institucije utvrđeno kod sindikata, koji bi upravo trebao biti primjer poštivanja ljudskih i radničkih prava, kao i zaštitnik istih", zaključio je.