Zastupnik SDA
9

Hadis Jusić: Vlast u USK novac od entitetske vlade iskoristila za očuvanje skupštinske većine

B. R.
Hadis Jusić kritikovao rad vlasti u USK (Foto: Facebook Hadis Jusić)
Hadis Jusić kritikovao rad vlasti u USK (Foto: Facebook Hadis Jusić)
Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Unsko-sanskog kantona Hadis Jusić je poručio da je kantonalna vlast prošlogodišnju doznaku entitetske vlasti od 24 miliona KM iskoristila za očuvanje skupštinske većine, a ne za očuvanje radnih mjesta.

Jusić, koji je i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, je napomenuo da je prije nekoliko sedmica pitao vlast u USK tj. Ministarstvo privrede zašto su poništili javni poziv za pomoć privredi.

"Pitao sam i da li imaju ikakvu informaciju o izgubljenim radnim mjestima usljed pandemije koronavirusa. Nažalost, dobio sam šture informacije iz kojih se može zaključiti da, oni koji bi trebalo da znaju, baš i ne znaju kako stvari stoje", tvrdi.

Smatra da su podaci o stanju privrede u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, kako je izjavio, pogubni. Između ostalog, istakao je da je u USK bila najveća nezaposlenost tokom 2020. u odnosu na ostale kantone.

"Nezaposlenost u Bosni i Hercegovini dodatno je povećana pojavom pandemije koronavirusa. Međutim, pokazatelji za određene dijelove naše zemlje više su nego alarmantni. Tako situacija na Unsko-sanskom kantonu, koji predvodi Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) i njeni partneri, posebno dolazi do izražaja u kojem podaci kažu da je u 2020. ovo bio kanton s najvećim procentom nezaposlenih od svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine", naglasio je Jusić.

Kako je naveo, zvanični podaci pokazuju da je 1.720 radnih mjesta manje u odnosu na 2019. Kritikovao je i način potrošnje doznaka Vlade FBiH.

"Podatak da je Vlada FBiH u prošloj godini doznačila 24 miliona KM Vladi USK, a koja nije pomogla privredi i očuvanju radnih mjesta, već očuvanju skupštinske većine, dovoljno govori o načinu rada Vlade USK", mišljenja je.

Ukazao je da će se to odraziti na budžet ovog kantona za ovu godinu.

"Također, u Nacrtu budžeta USK za 2021. godinu, koji iznosi 222 miliona KM, nedostaje čak 37 miliona KM prihoda za pokriće predviđenih rashoda, među kojima ponovo nema značajnijih sredstava za podršku otvaranju novih radnih mjesta niti očuvanju postojećih što je gorući problem USK", potcrtao je.

Jusić smatra da je kantonalna vlast nije odgovorila zadatku i za njega je ovo pokazatelj da, kako je naglasio, nema dovoljno znanja i kapaciteta za rješavanje problema nezaposlenosti, ali i drugih problema građana.

Pozvao se na posljednje podatke Porezne uprave FBiH prema kojima je USK na, kako je naveo, šestom mjestu po broju zaposlenih u FBiH. Na dan 31.12.2019. godine na evidencijama zaposlenih u USK bilo je 38.877 zaposlenih, dok je na dan 31.12.2020. godine taj broj iznosio 37.157, što je gubitak od 1.720 radnih mjesta u posljednjih godinu dana, zaključio je.