BiH
0

Hackirana web stranica Parlamenta BiH

Sarajevo-x.com
Kasno uvečer, 3. augusta, počeo je neovlašteni upad na stranicu Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove institucije.

Uz nekoliko stranica državnih institucija u regionu, u večernjim satima 03.08.2008. godine počeo je neovlašteni upad na stranicu Parlamentarne skupštine BiH - www.parlament.ba. Tom prilikom došlo je do iskorištavanja greške u jednoj od implementiranih softverskih komponetni koje se koriste za upravljanje sadržajem web stranice, stoji u saopštenju.

Osobe odgovorne za neovlašten upad na taj način su objavile nekoliko lažnih vijesti na jednoj od jezičkih varijanti web stranice.

Nakon što je incident prijavljen firmi zaduženoj za održavanje web stranice Parlamentarne skupštine BiH poduzete su aktivnost na ispravljanju sigurnosnog propusta kao i uklanjanju neovlaštenog sadržaja.

"Bitno je naglasiti da se web stranica Parlamentarne skupštine BiH ne nalazi u okviru informacionog sistema Parlamenta nego je hostirana eksterno na serveru Internet providera tako da sigurnosni incident koji se desio nema nikakve posljedice na sam informacioni sistem Parlamenta, a time ni na podatke koji se nalaze unutar njega. Stranica je privremeno neaktivna, jer prema riječima osoba zaduženih za održavanje web stranice, u toku su radovi na ispravljanju sigurnosnog propusta", saopšteno je iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Posjetioci web stranice Parlamentarne skupštine BiH mole se za razumijevanje i strpljenje dok strana ponovo ne profunkcionira.