{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Habiba Lika moli da se spriječi deportacija njenog muža u Tunis

F
23.12.2009. u 12:45
0
6
Habiba Lika moli da se spriječi deportacija njenog muža u Tunis
0
Habiba Lika moli da se spriječi deportacija njenog muža u Tunis
Foto: Ilustracija
Habiba Lika iz Klopča kod Zenice uputila je pismo međunarodnim faktorima u Bosni i Hercegovini, državnim institucijama i pojedincima, s molbom da spriječe deportaciju u Tunis njenog muža Ammara Al-Hanchija, oca njihovo dvoje djece.
Al-Hanchi je trebalo da bude deportovan 8. decembra zbog čega je doživio stres od kojeg se nikad neće oporaviti. Na zauzimanje boraca za ljudska prava i na osnovu odluke Međunarodnog suda u Strazburu, deporatcija je odgođena do 15. januara 2010. do 18 sati, ističe supruga.

Ona dalje u pismu navodi da bi progon značio sigurnu smrt za njenog muža, mladog čovjeka, jer ne bi izdržao sigurnu torturu u zloglasnim tuniskim zatvorima. On je uzoran građanin BiH i nikada nije počinio nikakav prekršaj niti dao povoda da mu se čini nepravda, tvrdi supruga.

Moli da se spriječi razdvajanje Al-Hanchija od nje i njihova dva maloljetna sina i navodi da od 24. aprila ove godine, od kada joj je muž odveden u imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, ona i porodica preživljavaju paklene dane i uzimaju lijekove za smirenje.

"Ne smijemo čekati 15. januar i živimo u strahu šte će nam donijeti. Molim vas da 15. januar bude dan našeg spasa, a ne propasti i uništenja jer mi to ne zaslužujemo.

Ne dozvolite da ovo moje pismo završi u kanti za smeće i da ostatak života provedete u grižnji savjesti nakon što propustite da zaštitite nečiji mladi život, nečijeg oca i supruga", navela je u ovom pismu Habiba Lika.

U skladnom braku s Al-Hanchijem živi od 1997. godine, njena porodica nije imala nikad problema sa zakonom i živjela je kao i sve druge porodice do kobnog dana kad je odveden njen muž, ističe Habiba Lika.

Vapaj za pomoć i međunarodnu zaštitu Ammara AL-Hanchija uputila je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, državnom predsjedništvu, Predstavničkom domu i Domu naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH, visokom predstavniku za BiH, OSCE-u te svim međunarodnim organizacijama u BiH, pojedincima i medijima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: