|

Haag: Završne riječi na suđenju Momčilu Krajišniku

Haag: Završne riječi na suđenju Momčilu Krajišniku
0
F
FENA
28.8.2006. u 08:44
0
komentara
0

dijeljenja
Haag: Završne riječi na suđenju Momčilu Krajišniku
Iduće sedmice pred Haškim tribunalom bit će održane završne riječi na suđenju Momčilu Krajišniku, a zakazan je i početak odbrane vukovarske trojke, kao i nastavak četiri suđenja.
Sudsko vijeće Tribunala će izreći i presudu hrvatskom novinaru Josipu Joviću, optuženom za nepoštivanje suda. Završne argumente optužbe i odbrane na suđenju Krajišniku sudije će saslušati od utorka, 29. augusta.

Krajišnik, bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske, optužen je za genocid i zločine protiv čovječnosti nad Bošnjacima i Hrvatima 1992. godine. Suđenje je počelo 3. februara 2004., a izvođenje dokaza okončano je iskazima svjedoka koje je pozvalo sudsko veće sredinom jula.

Vijeće predsjedavajućeg Alfonsa Orija planiralo je da presudu Krajišniku izrekne do 28. septembra.

U srijedu, 30. augusta, odbranu pred haškim sudom započet će oficiri bivše JNA Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić koji su optuženi za strijeljanje oko 250 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u novembru 1991. Suđenje vukovarskoj trojki počelo je 11. oktobra prošle godine, a tužioci su posljednje svjedoke izveli ljetos.

Izricanje presude novinaru Slobodne Dalmacije Josipu Joviću zakazano je također za srijedu, 30. augusta. Joviću je suđeno zato što je 2000. godine u tom listu objavio identitet i iskaz zaštićenog svjedoka sa suđenja hrvatskom generalu Tihomiru Blaškiću iz 1997. godine. Taj svjedok bio je sadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

U Haagu će sutra biti nastavljena suđenja bivšem predsjedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici suoptuženih za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine i sedmorici oficira vojske i policije RS koje optužnica tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995.

Na suđenju bivšem lideru Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću, u toku je dokazni postupak odbrane. Martiću se sudi po optužnici za zločine nad nesrbima u Kninskoj krajini i zapadnoj Bosni, kao i za granatiranje Zagreba, između 1991. i 1995.

Novi svjedoci optužbe dat će iskaze u procesu protiv šestorice političkih i vojnih vođa bosanskih Hrvata koji su optuženi za zločine nad Bošnjacima u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini 1993-94. U utorak, 29. augusta, bit će održana i rasprava o žalbi generala VRS Stanislava Galića koga je Haški tribunal prvostepeno osudio na 20 godina zatvora zbog granatiranja Sarajeva 1992-94.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.