BiH
0

Haag: Sredoje Lukić se izjasnio da nije kriv

NINA
Bosanski Srbin Sredoje Lukić izjasnio se danas pred Haaškim tribunalom da nije kriv ni po jednoj od 12 tačaka optužnice koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Višegradu 1992.

Lukić, koji se prošle sedmice predao vlastima Republike Srpske, nakon povratka iz Rusije gdje se krio, prebačen je prošlog petka u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu.

On je optužen zajedno s rođakom Milanom Lukićem, koji je nedavno uhapšen u Argentini, i Mitrom Vasiljevićem, koji je ranije uhapšen i već osuđen na kaznu do 15 godina zatvora koju izdržava u Austriji.

U optužnici se navodi da su njih trojica u proljeće 1992. formirala paravojnu grupu koja se spominjala pod nazivima "Beli orlovi" i "Osvetnici", i koja je s lokalnom policijom i vojnim jedinicama zavela teror nad muslimanskim stanovništvom u Višegradu i okolici, ubijajući, mučeći, pljačkajući i uništavajući njihovu imovinu.

Optužnica ih između ostalog tereti da su 7. i 10. juna 1992. ubili dvije grupe Bošnjaka na obali Drine, a 14. i 27. juna spalili dvije kuće u Višegradu u koju su prethodno zatvorili po sedamdeset osoba, većinom žena i djece.

Tužitelj Mark Harmon je na današnjem zasjedanju rekao da je Tužilaštvo već podnijelo zahtjev da se ovaj predmet proslijedi pravosuđu BiH i da zato smatra da procedure u pretpretresnom postupku ne treba ni otvarati dok se ne donese konačna odluka o ustupanju.

Sudac Iain Bonomy je uzvratio da je primio podnesak u vezi s tim i da će na njega odgovoriti, ali da ne smatra da uobičajene pretpretresne procedure treba odlagati bez obzira kakva će biti odluka vijeća o ustupanju predmeta.