BiH
0

Haag: Odbačen zahtjev Karle del Ponte da se Deliću sudi u BiH

BIRN/Sarajevo-x.com
Tribunal u Haagu odbio je prijedlog tamošnjeg tužilaštva predvođenog tužiteljicom Carlom del Ponte da se generalu Armije BiH Rasimu Deliću sudi pred Sudom BiH u Sarajevu. Suđenje je zakazano za 9. juli ove godine, javlja BIRN Justice Report.

Carla del Ponte, glavna tužiteljica, podnijela je ovaj prijedlog u četvrtak 5.jula tražeći od sudija da hitno donesu odluku s obzirom da su se prvi svjedoci na suđenje generalu Deliću trebali pojaviti 9. jula. Također je tražila da bude odgođen početak suđenja.

Nakon samo nekoliko sati viječanja, Sudsko vijeće donijelo je odluku kojom se odbijaju oba prijedloga Tužilaštva.

Prema saznanjima Justice Reporta, tužiteljica Carla Del Ponte se odlučila na ovaj korak nakon što je Sudsko vijeće Tribunala ograničilo Tužilaštvo u Haagu na 55 svjedoka i 175 sati izlaganja slučaja, što, prema njihovom obrazloženju, nije dovoljno da bi se dokazale sve tačke optužnice, stavljajući u pitanje mogućnost da izvede svjedoke za zločine počinjene u selima Bikoše i Maline.

U odgovoru Sudskog vijeća upućenom Del Ponte stoji da njen "zahtijev nije način na koji Tužilaštvo treba da izrazi svoje pritužbe na odluke Vijeća“ te da suspenzija suđenja "ne bi bila u interesu pravde“.

Vijeće je također reklo da njihova odluka o broju svjedoka i satima dozvoiljenim za iznošenje dokaza ne spriječava Tužilaštvo da predstavi argumente koji će dokazati navode optužnice.

"Tužilaštvo ima slobodu da izabere koje svjedoke želi uključiti“ stoji u odluci. "Sudsko vijeće smatra da nema razloga da tu ne budu i svjedoci o dešavanjima u Bikoši i Malinama“.

U optužnici koja je podignuta 2005. godine, Delić se tereti po komandnoj odgovornosti za nesprečavanja i nekažnjavanja zločina koje su jedinice Armije BiH počinile nad uhapšenim vojnicima Hrvatskog vijeća obrane u selima Maline i Bikaši kod Travnika i u kampu Kamenica kod Zavidovića.

Delić se također tereti da nije preduzeo sve neophodne mjere da spriječi ili kazni počinitelje silovanja triju žena u kampu u Kamenici.