BiH
0

Haag: D. Milošević izjavio da nije kriv

NINA
Bivši general Vojske Republike Srpske Dragomir Milošević izjavio je danas u prvom pojavljivanju pred Haaškim sudom da nije kriv za zločine počinjene tokom opsade Sarajeva, za koje ga tereti optužnica.

"Nisam kriv, časni suče”, rekao je Dragomir Milošević (62), nakon što mu je sudac Alphonsus Orie pročitao svaku od sedam tačaka optužnice.

Milošević je, kao ratni načelnik štaba, a zatim i komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a, optužen u četiri tačke za ubistva i drugih nehumana djela kao zločin protiv čovječnosti, a u tri za protupravno teroriziranje civilnog stanovništva i napade na civile kao kršenje zakona i običaja rata.

U optužnici se navodi da je od 1992. pa iduća 44 mjeseca Sarajevsko-romanijski korpus provodio vojnu strategiju granatiranja i snajperskog djelovanja radi ubijanja, sakaćenja, ranjavanja i teroriziranja civilnog stanovništva Sarajeva, bez obzira na spol i starost. Napadi na sarajevske civile često nisu imali veze s vojnim djelovanjima i cilj im je bio da stanovništvo drže u neprekidnom strahu.

Istom optužnicom bio je obuhvaćen još jedan general vojske bosanskih Srba Stanislav Galić, koji je pred Haaškim sudom prošle godine osuđen na 20 godina zatvora, na što je tužba uložila žalbu.

Milošević je u pritvor Haaškog suda prebačen u petak, 3. decembra nakon što se dobrovoljno predao vlastima Srbije.