Pomoć domovini
77

H2i Balkans: Štete od poplava mogu biti minimizirane i čak izbjegnute

FENA
Višnja Ćorić-Babović
Višnja Ćorić-Babović
Da investicije iz bosanskohercegovačke dijaspore pronalaze interesantne puteve do domovine, potvrđuje i priča Višnje Ćorić-Babović, koja je kao članica tima H2i u Singapuru, odlučila pokrenuti kompaniju u Sarajevu.

"H2i Balkans je osnovan početkom ove godine u Sarajevu, s ciljem da prenese znanja koja smo kreirali u Singapuru i želimo ih aplicirati na projekte na području naše zemlje i cijelog zapadnog Balkana. Želimo ponuditi usluge predviđanja poplava i mapiranje područja koja su podložna promjenama klimatskih uslova. Naš tim raste, te vjerujem da predviđanje poplava može doprinijeti ugroženim područjima", izjavila je Ćorić-Babović, menadžerica operacija H2i Singapur i direktor H2i Balkans.

Osnivanju H2i Singapur i H2i Balkans, kako je dodala, prethodio je put koji je trajao skoro 20 godina.

"U Singapuru sam deset godina vodila poslovnu podružnicu renomiranog nizozemskoga instituta za vodu i okoliš, “Deltares”, u to vrijeme njihovo jedino predstavništvo na području jugoistočne Azije, i kroz ovaj posao stekla vrijedno iskustvo i široki krug profesionalnih poznanstava", kazala je Ćorić-Babović.

Ova kompanija u BiH podržana je i kroz USAID Projekat "Diaspora Invest" i namjeravaju proširiti tim, osigurati odgovarajuću obuku i napraviti iskorak na našem tržištu. Cilj je, kaže Ćorić-Babović, dosegnuti sa tehnologijom i do udaljenijih i slabije povezanih područja, manjih zajednica koja su u poplavnim područjima, a koja nemaju mogućnost povezivanja sa modernom tehnologijom koja osigurava pravovremeno upozorenje rizika po ljudstvo i materijalna dobra, od nadolazeće poplave.

Ćorić-Babović je napomenula da ogromne štete od poplava uz područja bosanskohercegovačkih rijeka, koje su se dešavale ranije, mogu biti minimizirane i čak izbjegnute.

H2i Singapur je u maju ove godine primio prestižnu nagradu “Winsemius Award” u kategoriji malih preduzeća “Zvijezda u usponu”.

"Mišljenja sam da H2i Balkans može isto tako postati zvijezda u bosanskohercegovačkim okvirima, kroz profesionalnu pomoć i relevantnu edukaciju koju želimo pružiti na lokalnom terenu. Istovremeno, za ovaj cilj, potrebna nam je podrška lokalnih zajednica, da bi došlo do primjene naših tehnologija tamo gdje je primjena najpotrebnija", zaključila je Ćorić-Babović, saopćeno je iz USAID Projekta "Diaspora Invest".