BiH
15

GV Grada Sarajeva: Višesatna rasprava o radu bazena Otoka

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na trećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva nakon višesatne rasprave sa sedam glasova "za", pet "protiv", 11 "suzdržanih" i jedno nije glasalo, vijećnici nisu usvojili Izvještaj o radu i poslovanju JP "Olimpijski bazen Otoka" Sarajevo za 2012. godinu.

Osim vijećnika Gradskog vijeća raspravi o ovom izvještaju su prisustvovali direktor JP "Olimpijski bazen Otoka" Aldvin Torlaković, kao i članovi Skupštine ovog preduzeća.

"Od septembra prošle godine kada sam preuzeo direktorsku funkciju zatekao sam gubitak iz mjeseca u mjesec između 30.000 i 35.000 KM, odnosno ukupni gubitak je bio oko 315.000 KM. Od prvog oktobra preduzeo sam sanacione mjere, koje su rezultirale time da je gubitak zaustavljen na mjesečnom nivou i da u posljednjem kvartalo preduzeće nije poslovalo s gubitkom", rekao je za Agenciju FENA Torlaković.

Imajući u vidu da tokom rasprave članovi Skupštine nisu željeli da posmatraju izdvojenu odgovornost direktora Torlakovića kada je preuzeo funkciju, već žele da posmatraju cijelu 2012. godinu nisu željeli usvojiti ovaj Izvještaj.

Nakon što je smjenjen Nadzorni odbor preduzeća imenovan je novi u tehničkom mandatu, koji će se, kako kaže Torlaković, očitovati o smjeni direktora Olimpijskog bazena Otoka.

"Neovisno od svega želim da kažem da je bazen finansijski stabiliziran u ovom trenutku. U prva četiri mjeseca ove godine kao rezultat preduzetih mjera iz 2012. godine, poslujemo pozitivno sa 4.800 KM i to sa istim brojem uposlenika", kazao je Torlaković.

Kako se ovo pozitivno poslovanje ne odnosi na nasljeđeni dug potvrdio je da trenutno dugovanje preduzeća iznosi 448.000 KM.

Neovisno ko bude direktor Olimpijskog bazena, smatra da su u ovom trenutku napravljene veoma dobre osnove poslovanja navodeći da „zaista treba biti neznalac da se preduzeće u narednom periodu, ako me smjene, opet dovede u onu situaciju koju sam zatekao u septembru prošle godine.“

Odgovarajući na pitanje vijećnika BOSS-a Harisa Plehe o visini plate Torlaković je istakao da je platu naslijedio od prethodnog direktora s umanjenjem osnovice za 100 KM i da ona iznosi od 2.200 i 2.300 KM.

Također vijećnika SDA Veliju Katicu zanimalo je da li se hlorisanje vode u bazenu vrši ručno, na šta je direktor bazena konstatirao da se „voda ne hloriše ručno, ali da ima poteškoća s automatskim ventilom za hlorisanje, zbog čega je naručen novi kako bi se riješio ovaj problem“.

Trenutno Klubovi Gradskog vijeća Grada Sarajevo pojedinačno donose zaključke u vezi ovog Izvještaja o kojima će se glasati u nastavku današnje 3. sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva.