Potrebno strpljenje
27

Gužve na granicama, u Bosanskom Šamcu kolona od dva kilometra

Piše: I. P.
Prelaz Orašje (Foto: BIHAMK)
Prelaz Orašje (Foto: BIHAMK)
U ponedjeljak poslijepodne zabilježena su povećanja saobraćaja na graničnim prelazima na sjeveru Bosne i Hercegovine, a najveći problemi zapaženi su u Bosanskom Šamcu.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz BIHAMK-a, na graničnom prelazu Bosanski Šamac čeka se do sat i 30 minuta, a kolona vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine dugačka je dva kilometra.

Kako je iz BIHAMK-a objašnjeno, krivicu snosi granična policija Hrvatske koja sprovodi rigorozne kontrole.

"Pojačana je frekvencija vozila na većini graničnih prelaza. Na prelazima Orašje, Bosanski Šamac, Bosanski Novi i Velika Kladuša na izlazu iz BIH čeka se od sat do sat i pol. Na prelazima Izačić, Bosanska Gradiška i Bosanski Brod na izlazu iz BIH čeka se u intervalima od pola sata do sat vremena. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su, za sada, do pola sata“, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Izačić (Foto: BIHAMK)
Izačić (Foto: BIHAMK)

Problemi na hrvatskim granicama počeli su prije nekoliko sedmica implementacijom strogog Šengena zbog čega su u nekoliko navrata nastale višekilometarske kolone na slovensko-hrvatskim graničnim prelazima.

Hrvatska je zbog toga uvela strožije kontrole svojih granica prema BiH i Srbiji, a kako bi rasteretili situaciju na šengenskim granicama prema ostatku Evropske unije.

Gužve zabilježene u petak i danas povezane su i sa Uskrsom i Vaskrsom.