{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gužve na autobuskoj i željezničkoj stanici, migranti iz Sarajeva svakodnevno odlaze u Bihać

23.10.2018. u 18:19
118
181
Gužve na autobuskoj i željezničkoj stanici, migranti iz Sarajeva svakodnevno odlaze u Bihać
118
Prema posljednjim informacijama iz Ministarstva sigurnosti BiH, u BiH je do sada evidentirano 14.969 migranata. Dio njih boravi u Sarajevu, odakle svakodnevno, vozom ili autobusima, odlaze u Bihać u nadi da će preći u Hrvatsku. Planove će im sigurno poremetiti odluka MUP-a USK da onemogući dolazak novih migranata na područje ovih kantona.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Osnivač Udruženje Pomozi.ba Elvir Karalić kazao nam je da međunarodni volonteri trenutno podijele do 200 obroka na Željezničkoj stanici u Sarajevu, gdje veliki broj migranata provodi dane i noći uprkos sve nižim temperaturama. Oni malo sretniji su uspjeli nabaviti šatore, dok se ostali od hladnoće pokušavaju zaštiti u vrećama za spavanje ili ispod astro folija. Čim proradi gradski prijevoz, većina njih se pokušava ugrijati vožnjom u tramvajima.

"Broj obroka zavisi od toga koliko ih u određenom trenutku ima, odnosno od dolazaka i odlazaka, ali trenutno ih nema više od 200. Tokom ljeta se dijelilo više od 300 obroka", kazao nam je Karalić.

Veliki broj migranata svaki dan autobusima i vozom iz Sarajeva odlazi u pravcu Bihaća gdje ih trenutno ima više od 10.000, a građani svoje nezadovoljstvo izražavaju protestima tražeći da migranti budu izmješteni van grada. Iz Sarajeva u pravcu Bihaća svakodnevno ima nekoliko autobuskih linija, a najveći broj migranata u Krajinu putuje u večernjim satima, tačnije autobusom koji kreće u 23 sata, čemu je sinoć svjedočila i ekipa Klix.ba portala.

U nadi da će se prvo približiti granici s Hrvatskom, a onda je i preći, u ponedjeljak navečer sa sarajevske autobuske stanice u Bihać je otišlo 30-40 migranata, većinom Afganistanaca, Turkmenistanaca, Iračana i Sirijaca.

Kazali su nam da im je cilj otići u Francusku i Njemačku, te da su na svim granicama imali velike probleme, ali za graničnu policije BiH i Srbije imaju samo riječi hvale. Najviše se boje graničara u Hrvatskoj, uglavnom zbog loših iskustava njihovih prijatelja koji su vraćeni s granica.

Kad je riječ o odlasku sa Željezničke stanice, u Bihać kreću talgo vozom u 16 sati. Fotografije koje je fotoreporter Klix.ba portala snimio na Željezničkoj stanici su nastale netom nakon odluke MUP-a USK da onemogući dolazak novih migranata na područje Krajine.

Podsjećamo, u posljednje vrijeme sve je veći broj i krivičnih dijela čiji su glavni akteri migranti, a posljednja u nizu je tučnjava u općini Stari Grad gdje je u fizičkom obračunu više osoba iz Irana teško povrijeđen jedan muškarac, nakon čega je drugi uhapšen zbog pokušaja ubistva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: