BiH
0

Guzin: Sud u Haagu odluku će donijeti 10. jula

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Okružni sud u Haagu 10. jula će donijeti odluku o procesnim prigovorima Kraljevine Holandije, izjavi je za Fenu po završetku današnje rasprave pred Okružnim sudom u Haagu Semir Guzin, član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa Srebreničane po njihovoj tužbi protiv Kraljevine Holandije i UN-a zbog nesprječavanja genocida u julu 1995. godine u "zaštićenoj enklavi" Srebrenica.

Današnja rasprava je održana po dva procesna prigovora Kraljevine Holandije: da Okružni sud u Haagu nije nadležan za postupanje protiv UN-a i da, u ovom slučaju, za genocid, UN ima imunitet.

"Oni su stavili prigovore, a mi smo dali odgovore na 40 strana", kazao je Guzin.

Proces je počeo danas u 10 sati. Očekuje se da će Sud, nakon što je saslušao obje strane, 10. jula donijeti odluku o tome da li je ili nije nadležan za UN i može li UN biti suđen u ovom predmetu.

"Ukoliko odbije prigovor, postupak se nastavlja i protiv UN-a, i protiv Kraljevine Holandije, a, ukoliko se prigovor uvaži, onda se proces nastavlja samo protiv Kraljevine Holandije”, kazao je Guzin.

Prigovor uime UN-a, koji se u ovom postupku nije javio, iznijela je Kraljevina Holandija.

Raspravi su prisustvovali advokatski tim iz Mostara i iz Holandije, koji zastupa Srebreničane, kao i predstavnice Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Tužba je podignuta zbog genocida nad 10.000 ubijenih u "zaštićenoj" enklavi Srebrenica. Odnosi se na 8.000 zahtjeva, s tim da je ukupan broj tužitelja oko 6.000.